Искра, 20. 5. 2023, Злочин у Крнићима

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Крнићи некада општина у Срезу Сребреница која је укинута 1956. године дала је многа позната имена попут учитеља Драгутина Тошића који је ту радио од 1931. до 1941. а онда на почетку устаника у Другом свјетском рату именован за четничког команданта у овом крају. Из Крнића је и свештеник Блажић и први предсједник Среза Сребреница Сретен Јовановић. Из Крнића је и Милан Јовановић, учитељ и Ацо Тошић, учитељ и његов брат Ратко професор на Математичком факултету у Новом Саду. Из Крнића су и Милоје Симић и Драги Јовановић директори школа у Сребреници. И многа друга позната имена долазе из Крнића.

Ни једно село није имало такву судбину страдања као Крнићи 5. јула 1992. год када су муслиманске снаге предвођене Насером и Акифом Устићем са преко 1.000 својих бораца у јутарњим сатима напале село и побиле све мјештане села који су се ту задесили. Ко се извукао и побјегао он је и преживио. Све су куће у селу спаљене и опљачкане. У селу је тогј дана убијен и свештеник Бобан Лазаревић и учитељ Раде Тримановић. У село су након четири дана ушли Милан Ђукић, Мига, Веља и Ненад да извуку леш попа Бобана. Бобан је био у селу са Јозом да помогне мјештанима да се извуку из села и спасу. Јозо Максимовић је хтео да извуче леш свог рођака Радоша Максимовића.

По причама Милана Ђукића када су ушли у село оно је изгледало сабласно све леш до леша.

Тог дана у селу је убијено 18 мјештана. У последњем рату риједак је случај да су у неком селу убијени и свештеник и учитељ .Као знак захвалности и сјећање на свештеника Бобана Лазаревића у порти цркве у Скеланима направљена му је спомен биста. Данас када смо обиљежили 120 година од оснивања основне школе „Мајор Коста Тодоровић“ у Скеланима открили смо постамент за учитеља Рада Тримановић из Крнића. Постамен су открили чланови његове породице, директор школе Љубинко Катанић и предсједник одбора за обиљежавање 120 година школе Др Радомир Павловић уз присуство бројних грађана и запослених из ове школе.

Међу присутним био је начелник општине Сребреница, савјетник Предсједника Додика Габи Рачић, бивши предсједник СО Ужице Радиша Марјановић, представници удружења потомака рата из Ужица, директори школа из Сребренице, Братунца и Бајине Баште.

Овај спомен парк у Скеланима, како нам је рекао др Радомир Павловић, предсједник Удружења Мост свједочи о страдању Срба у овом подручју у ХХ вијеку. Године 2014 открили смо спомен бисту мајору Кости Тодоровићу по коме се наша школа у Скеланима и зове. Поред њега данас је откривен постамент за бисту учитељу Раду Тримановићу који је жив спаљен у кући као и Коста Тодоровић у Сребреници на ломачи. Коста у Првом а Раде у последњем рату.

Спомен парк садржаће и плочу која говори о масовном убиству Срба од стране НДХ и усташа у Другом рату на ријеци Дрини. Дрина је највећа српска гробница и зато ће Удружење Мост покренути иницијативу о изградњи меморијалног центра у Скеланима у коме ће бити све српске жртве овог краја у ХХ вијеку. СО Сребреница је о томе донијела Резолуцију 2021 године. Срби могу бити само страдалнички народ а никако геноцидни како то желе да наметну неки западни центри моћи. Убиство свештеника Бобана Лазаревића и учитеља Рада Тримановића у истом дану у селу Крнићи то нам и свједочи као и њихове спомен бисте.

 

Др Радомир Павловић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed