Вечерње новости, 11.5.2016, Страдање Српкиња у последњем рату: Монографија „Наша исповијест“ у центру Њујорка

Монографија „Наша исповјест“ Фото: РТРС

Монографија „Наша исповјест“ Фото: РТРС

Жене из РС никада нису биле посматране у контексту жртава. Победиле прошлост и показале да су спремне да се боре за истину

СУПРУГЕ, мајке и сестре које су своје најмилије изгубиле током протеклог рата у БиХ, ових дана су о својим губицима, страдању српске деце, момака, мужева, очева и целих породица сведочиле тамо где то до сада није било баш популарно, у центру Њујорка!

Наиме, у оквиру конференције Пораз фашизма и сећање на жртве, коју је поводом 71 године од пробоја јасеновачког логора организовао Институт за истраживање злочина у Јасеновцу, петнаест Српкиња промовисало је своју монографију „Наша исповијест“ у којој су објединиле сву своју бол.

– Чланице овог удружења, у којем је тренутно регистровано 420 жена, смогле су снагу да проговоре о својим судбинама и тако посведоче да је жртава било на свим странама у протеклом рату у БиХ. Жене из РС никада нису биле посматране у контексту жртава, него само као мајке, сестре и супруге ратних злочинаца, што никако не одговара истини. Наша потресна сведочења то и потврђују. Верујемо да ће Наша исповијест, барем делимично, исправити ову неправду и да ће истина наћи пут до светске јавности, која нам није била наклоњена – рекла је председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Она је нагласила да је већ свима мука од тога да се рат у БиХ посматра само кроз интерпретацију догађаја једне стране, у већини случајева науштрб целог српског народа и да је крајње време било да неко направи преседан у том смислу.

– Монографија је објединила сведочења 15 жена, којима овом приликом желим да изразим велику захвалност, а које су својом храброшћу, на неки начин, успеле да победе прошлост и покажу да су спремне да се боре за истину – додала је Рајилићева.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске Милорад Којић упознао је учеснике конференције са активностима Центра, као и са активностима које су претходиле изради монографије.

Наша исповијест је резултат сарадње институција Републике Српске и Србије, а посебно пројекта „Снага је у нама“, који је подразумевао пружање психосоцијалне помоћи женама жртвама рата. Након ових радионица били смо одлучни у намери да се изборимо са свим препрекама и кренемо са израдом монографије – нагласио је Којић.

Он каже да се овом монографијом не обезвређују и не умањују жртве других, него се настоји подићи свест домаће и међународне јавности да су Српкиње и српски народ, у протеклом рату, такође, били жртве ратних злочина.

НА РУШЕВИНАМА ХРАМА

ДЕЛЕГАЦИЈА Републике Српске, у којој су Божица Живковић Рајилић, Милорад Којић и приређивач књиге Александар Врањеш, искористили су боравак у Њујорку и за посету рушевинама недавно изгорелог храма Српске саборне цркве Светог Саве и упознали се и разговарали са старешином храма Ђоканом Мајсторовићем и том приликом му уручили монографију.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed