РТ Војводине, 14.6.2018, Обележена годишњица битке на Кошарама

Дебељача: Обележавање 19. годишњице завршетка битке на Кошарама Фото: Бошко Козарски @PadobranacSRB

Дебељача: Обележавање 19. годишњице завршетка битке на Кошарама Фото: Бошко Козарски @PadobranacSRB

ДЕБЕЉАЧА – На данашњи дан пре 19 година завршена је битка за Кошаре. У борбама које су трајале три месеца погинуло 108 припадника Војске Југославије. Државна церемонија у част погинулих војника организована је у Дебељачи родном месту Тибора Церне југословенског војника који је погинуо на Косову и Метохији. …

На споменик Тибору Церни у Дебељачи положени су венци у знак сећања на војнике погинуле у реону карауле Кошаре.

Њих су напали терористи са Косова, Војска Албаније и НАТО, а борбе су трајале од априла до јуна 1999. године.

„Обележавамо сећање на њихову младост и храброст. Захваљујући њима ми смо слободни да самостално одлучујемо и не подлежемо притисцима, да се економски развијамо и јачамо нашу државу. Дужни смо да нађемо решење за КиМ да наша деца расту надахнута њиховим примером, али да никада не морају у рат као што су они морали“, каже Негован Станковић.

Према тврдњама очевидаца у јеку борби на Кошарама 27. априла Тибор Церна својевољно је напустио заклон како би помогао да се открије положај непријатељског снајперисте који је данима гађао њихове положаје.

Битка у којој је страдало 108 припадника Војске Југославије званично је завршена 14. јуна када се војска на основу Кумановског споразума са снагама Кфора повукла са Кошара.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed