Medija centar 016, 17. 2. 2024, Црквена општина Бојник: Помен невино страдалим у Другом светском рату [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је помен невино пострадалим Пусторечанима.

Дејан Антић: Дан сећања на страдале цивиле у Бојничком масакру, ове године први пут ушао у државни календар важних историјских догађаја

БОЈНИК – Дан сећања на страдале цивиле у Бојничком масакру, ове године је први пут ушао у државни календар важних историјских догађаја, изјавио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, који је у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије данас предводио државну церемонију обележавања Дана сећања на страдање цивила у Бојнику у Другом светском рату.

Како је саопштило ресорно министарство, Антић је навео да је овај дан увршћен у календар важних догађаја како би се сачувала од заборава истина о страдању српског југа и додатно развила култура сећања на цивилне жртве наци-фашистичког терора.

Срби су слободарски народ утемељен на демократским и антифашистичким вредностима. Ради слободе и националног имена гинули су и страдали. Сада је ред на нама да истину о страдању сопственог народа сачувамо и пренесемо будућим генерацијама. Не ради тога да би код млађих нараштаја подстицали негативне емоције према било коме, већ да нам се Крвави фебруар у Бојнику ’42 или Сурдулица као народу више никада не би поновили.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Стрељано више од 500 цивила

Данас је у Бојнику обележен дан комеморације, дан када су бугарски фашисти 1942. године стрељали преко пет стотина житеља Бојника и Драговца, углавном жена, деце и стараца. Тим поводом бројне делегације положиле су венце на споменик жртвама а потом је изведен пригодан културно уметнички програм. Нека им је вечна слава и хвала. Догодило се, не поновило се.

Следећег дана, 18. фебруара бугарсска војска ће стрељати још 45 Срба из села Белановце и Пуста Река.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed