Меморијал, Погледи, 24. 5. 2022, Поновна интернет премијера филма „Мисија Халијард“ у продукцији Погледа [Филм] – Обновљено 15. 10. 2023.

Прањани, Галовића поље, простор узлетишта из 1944/45. Фото: Daniel Sunter, Panoramino

Прањани, Галовића поље, простор узлетишта из 1944/45. Фото: Daniel Sunter, Panoramino

После повлачења филма „Мисија Халијард“ у продукцији Погледа (69 мин),  са канала „Погледи“ на Youtube продуцент је обновио издање 15. октобра 2023. године. Ово је верзија филма која траје 109.53 минута. Због тога филм поново објављујемо.

 

Документарни филм „Мисија Халијард“, у продукцији Погледа, премијерно је објављен 24. маја 2022. на Јутјуб каналу Погледи. Тема филма је познатија највећа операција спасавања оборених авијатичара иза непријатељских линија у Другом светском рату. Мисија је пола века држана у тајности, да би тек после 2000. године шира јавност за њу чула.

Пре месец дана, априла 2022, филм је добио Прву награду на фестивалу документарних филмова „Златна буклија“ у Великој Плани. Филм је награђен у категорији историја, с образложењем да пружа „зналачку обраду садржаја и претварање историјских, архивских података у живу филмску реч“.

Филмска прича је настала на бази оригиналних докумената. Проткана је изјавама спасилаца и спасених, као и снимцима са места догађаја, у селима у којима мештани и данас чувају предмете – делове авиона или падобрана. Ово је први пут да је снимљено више тих предмета.

У овом документарцу се, такође први пут, објављује филм из Другог светског рата, настао у Србији, који је дигитализован у пуној ХД резолуцији. На том филму, откупљеном у Југословенској кинотеци у Београду, виде се спасени амерички авијатичари у Бољевцу, као и четници Тимочког корпуса. Сем тога, објављени су и кадрови које су у Прањанима и околини снимили амерички војни сниматељи.

Филм прати и послератни развој догађаја. Захвални авијатичари доживотно су испуњавали свој завет из 1944. године. Због њиховој упорности, у Вашингтону је први пут у историји основан српски лоби. При томе, није основан на иницијативу Србије, нити потомака српских исељеника, већ америчких политичара, надахнутих биографијама хероја Мисије „Халијард“.

Филм приказује да су Хероји Халијарда у првом реду били припадници Југословенске војске – четници, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Они су током 1944. године, Немцима испред носа, отимали и чували оборене савезничке авијатичаре. Потом су изградили три импровизована аеродрома, од којих је главни био у Прањанима и обезбедили евакуацију. Тако су спасли скоро 600 савезничких авијатичара. Хероји Мисије ”Халијард” су и сами авијатичари. Тако су их и називали у њиховој отаџбини, Америци. Последњој групи преживелих испунила се жеља да још једном виде Прањане.

Композитори оригиналне филмске музике су Добрица Андрић и Филиман Мандић. Наратор је глумац Милош Крстовић, а монтажер Милош Дашић. Сниматељи терена и актера догађаја су Срећко Дивић, Драган Крсмановић, Идеи Шандор, Владимир Бибић, док је снимке дроном начино Александар Роман. Продуцент, сценариста и режисер филма ”Мисија Халијард” је Милослав Самарџић. Филм траје 109 минута.

 

 

После повлачења филма „Мисија Халијард“ у продукцији Погледа,  са канала „Погледа“ на Youtube продуцент је обновио издање 15. октобра 2023, те га поново објављујемо.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed