РТРС, Срна, 16. 10. 2023, И 32 године послије убиства 125 Срба у Госпићу пронађени остаци свега 57

Мапа Госпића и околине са главним местипа пронађених српских жртава Фото: Weather-forecast.org

Мапа Госпића и околине са главним местипа пронађених српских жртава Фото: Weather-forecast.org

Иако се навршавају 32 године од убиства најмање 125 српских цивила у Госпићу, до сада су сахрањени посмртни остаци тек 57 жртава, а породице додатно брине што се ништа не предузима у проналажењу посмртних остатака осталих, саопштено је из Документационо информационог центра „Веритас“.

Породице ликвидираних госпићких Срба посебно узнемирава сазнање да су одавно на слободу Тихомир Орашковић, Мирко Норац и Стјепан Грандић осуђени за овај злочин пред Жупанијским судом у Ријеци из марта 2003. године.

Из „Веритаса“ поручују да остаје отворено питање зашто нису процесуирани и остали припадници хрватске војске и полиције за које је ван сваке сумње у ранијем судском поступку утврђено да су планирали, хапсили и учествовали у ликвидацијама госпићких Срба по командној или индивидуалној одговорности.

Наведено је да је таквих више десетина, од којих су неки и данас на високим функцијама и положајима у хрватској војсци, полицији и власти, као што се то ради у другим случајевима и у другим државама региона.

Из ове организације је наглашено да је од 16. до 18. октобра 1991. године скоро половина Срба убијена, а међу њима укупно 39 жена, 10 брачних парова и четири пара по једног родитеља и дјетета.

О убистивма српских цивила био је упознат цијели политички, војни и полицијски врх хрватске државе, а под притиском међународне заједнице тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман је наредио истрагу.

Случај је, међутим, без обзира на доказе који су указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава, стављен ад акта, а тијела убијених су из примарних премјештана у секундарне гробнице.

Тужилаштво Хашког трибунала убрзо по оснивању започело је интензивну истрагу о овим злочинима, али је случај уступљен хрватском правосуђу прије него што је подигнута оптужница.

Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци је у марту 2001. године подигло оптужницу против пет припадника хрватске војске и полиције због ратног злочина против цивилног становништва, које су теретили за безразложно хапшење и ликвидацију најмање 50 лица.

Правоснажном пресудом Жупанијског суда у Ријеци осуђени су Тихомир Орашковић, Мирко Норац и Стјепан Грандић.

Суд је, како је образложено, због недостатка доказа ослободио Норца, Орешковића и Ивицу Рожића за ликвидацију тројице Срба из Карлобага, који су 25. октобра 1991. године одвезени и убијени на локалитету Црни Дабар на Велебиту, док је одбио оптужбу против Милана Чанића због одустанка тужиоца.

У граду Госпићу је, према попису становништва из 1991. године, живјело 9.025 становника, међу којима је било 36 одсто Срба и три одсто Југословена.

Према попису становништва из 2021. у граду Госпићу, који, поред мјеста са истим именом, обухвата још 49 насеља, живјело је укупно 11.502 људи, међу којима је 412 Срба.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed