Политика, 10. 3. 2023, Обележен Дан сећања на страдалу децу Српског Сарајева

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

На подручју Сарајевско-романијске регије у рату страдало 156 малишана, међу којима су и Милица Лаловић и Наташа Учур, убијене хицима из снајпера док су играле ластиш

Источно Сарајево – Болна сећања на страдање српског народа на подручју некадашњег Српског Сарајева у трагичним сукобима у БиХ буди, између осталог, и спомен-обележје које се налази у дворишту Основне школе „Свети Сава” у данашњем Источном Сарајеву. Подигнуто је пре неколико година и посвећено је свим најмлађим страдалницима. Међу њима је и шесторо ученика поменуте школе, која на традиционалан начин обележава 11. март као Дан сећања на све њих. Обележила га је и данас.

Од 1992. до 1995. године на територији Сарајевско-романијске регије, према још непотпуним подацима Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, живот је изгубило 156 малишана српске и других националности. Симбол њиховог страдања је трагична судбина две ученице ОШ „Свети Сава” – једанаестогодишње Милице Лаловић и годину дана млађе Наташе Учур – убијених 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је у то време, као и неки други делови данашњег федералног Сарајева, било под српском контролом. Дан њиховог убиства обележава се као Дан сећања на сву страдалу децу Српског Сарајева.

Милицу и Наташу, које почивају једна поред друге на грбљу Миљевићи у Источном Сарајеву, убио је из снајпера припадник 101. бригаде Армије РБиХ. Пуцао је у њих док су безбрижно играле ластиш испред зграде у којој су живеле. Иако за овај тешки злочин постоје бројни докази, убица девојчица никада није одговарао. На ту чињеницу, као један од многих доказа непримереног односа Тужилаштва и Суда БиХ према српским жртвама, указано је и на јучерашњем обележавању у Источном Новом Сарајеву.

„На данашњи дан се окупљамо како бисмо послали поруку да се овакви злочини не смеју никада више поновити, али и да отргнемо од заборава све невино страдале”, рекла је директорка ОШ „Свети Сава” Жељка Топаловић. На тај начин, додала је, „настојимо код ученика да изградимо етички однос према жртвама и породицама страдалих и трудимо се да сећање и памћење на страдале буду утемељени на истини, толеранцији и разумевању”.

Поводом обележавања 11. марта јуче је служен помен и положени су венци на спомен-обележје у дворишту школе „Свети Сава”. Осим чланова породица убијених малишана, венце и цвеће положили су и изасланици председника Републике Српске и српског члана Председништва БиХ, градоначелник Источног Сарајева и представници градских општина, као и делегације МУП-а Српске, борачких и других организација. Обележавању је присуствовао и представник амбасаде Србије у БиХ.

 

Душанка Станишић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed