РТРС, 10. 6. 2023, Обиљежена 31 година од злочина над Србима у Чемерну [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Код Спомен-обиљежја у мјесту Чемерно код Илијаша служен је парастос за 32 српска цивила из овог села које су прије 31 годину на звјерски начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Парастосу су присуствовали изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Републичке организације заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац и помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић.

Након парастоса код спомен-обиљежја, на мјесту на којем су убијени српски цивили, положени су вијенци и цвијеће.


Мапу у новом прозору и пуној резолуцији можете погледати овде

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом.

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

За овај злочин пред Судом БиХ води се поступак против Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смоле, Сенада, Хариса и Бењамина Сикире, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлије, те Хамдије Спахића који се терете да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed