Политика, 12. 10. 2023, Обележена 105. годишњица ослобођења Ниша у Првом светском рату

Ниш: Ослобођење 12. октобра 1918. године Фото: Нишке Вести

Ниш: Ослобођење 12. октобра 1918. године Фото: Нишке Вести

Бројним манифестацијама и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје војводи Петру Бојовићу у центру града у парку крај Нишаве, јуче је обележена 105.годишњица ослобођења Ниша у Првом светском рату. Комеморативном скупу присуствовали су представници Војске Србије, МУП Србије, града Ниша и Нишавског округа, бројни грађани и чланови удружења потомака бораца Великог рата и свих других организација које негују слободарске традиције у Нишу

На скупу су евоциране успомене на један од најзначјанијих датума у богатој историји Ниша, који је у Великом рату 12.октобра 1918.године ослободила Прва армија под командом славног војводе Петра Бојовића. Усиљеним маршом чија брзина и пређена даљина су мало када забележене у историји ратовања, после пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска отворила је врата ка за ослобођење домовине. Међу француским генералима у команди Солунског фронта па и у самом Генералштабу Француске завладала је паника од сазнања да је Прва Српска армија отишла 280 км испред главнине снага! Било је наредби чак и претњи да се српка армија заустави, али Војвода Бојовић није марио за то, истичући „да је српски војник био испуњен само једном жељом – да се што пре савлада непријатељ и да ослободи своју кућу, породицу, имање и отаџбину”.

Под снажним ударом српске војске, Бугарска је капитулирала 29. септембра 1918. године и њена војска се великом брзином повукла у Бугарску остављајући за собом крвав траг најгнуснијих злочина и пљачки у Македонији и Југоисточној Србији.

После тога окупаторске јединице Немачке груписале су се око Ниша припремајући се за жесток отпор и одсудну битку. До такве битке, међутим, није дошло, јер је војвода Бојовић знатно пре доласка до Ниша мудро Моравску дивизију усмерио у Заплање и њен неочекиван и муњевит продор са висова Селичевице пресекао је непријатељске комуникације и унео панику код припадника немачких јединица и натерао их у бекство.

Прва армија српске војске на челу са војводом Петром Бојовићем у операцијама за ослобођење Ниша располагали је са 27 батаљона пешадије, 9 батерија артиљерије и 6 коњичких пукова. Тај подухват је протеклих деценија много пута проучаван у свим војним командама широм света. Раздрагани становници Ниша су цвећем засули српске војнике дочекавши слободу после три године ропства, као што су са истом радошћу дочекали и француске војнике неколико дана касније.

 

 

 
Тома Тодоровић

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed