Политика, 12. 11. 2023, Срби у Томини узнемирени због изградње споменика

Село Томина код Санског Моста Фото: РТРС

Село Томина код Санског Моста Фото: РТРС

Бошњачке жртве којима се подиже обележје нису пре рата живеле у овом селу, нити су ту страдале

Сарајево – Одлука локалне власти у Санском Мосту, општини која административно припада Унско-санском кантону у Федерацији БиХ, да у српском селу Томина подигне споменик бошњачким цивилним жртвама рата узнемирила је малобројне Србе повратнике који живе у том селу. Вест о подизању споменика доживели су, како кажу, као још једну провокацију, јер жртве којима се споменик гради нису пре рата живеле у Томини, нити су страдале на подручју тог села.

Србима из Томине, који ионако живе у тешким условима и који уважавају право комшија Бошњака да подижу споменике жртвама свог народа, нејасно је зашто и из ког разлога се то обележје гради баш у њиховом „дворишту”. Одговор на то питање, напомињу, нису могли да добију ни у Општинској управи Сански Мост.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић разуме забринутост Срба из Томине, јер то што они тренутно доживљавају, и према његовом мишљењу, није ништа друго него само провокација.

„У рату није страдао ниједан Бошњак из Томине. Такође, из тог села ниједан Србин није осумњичен за ратне злочине. Стога је логично закључити која је намера општинских власти Санског Моста. Желе да бошњачким цивилним жртвама с неког другог подручја изграде споменик у српској Томини, како би код Срба који су се вратили у то село изазвали осећај неугодности и одговорности за дело које они нису починили”, каже Радановић за „Политику”.

Дакле, нагласио је, изградња споменика у Томини нема никакве везе са српским мештанима тог села.

„Све се то ради смишљено и с намером да се протера и то мало Срба који су се вратили и који се, као уосталом и остатак малобројних Срба у Федерацији БиХ, поред тешких услова у којима живе, свакодневно суочавају и с неком врстом провокације и исказивањем мржње”, каже Радановић.

Да је изградња споменика бошњачким жртвама у Томини „чиста провокација”, усмерена ка малом броју српског становништва на том подручју, мишљење је и председника ПДП-а Бранислава Бореновића.

„Било би потпуно непримерено оспоравати било коме да гради споменике жртвама из свог народа, али не видим логичан разлог да се гради у месту у којем жртве нису живеле, нити су на том месту страдале, осим жеље за провокацијом српских повратника”, изјавио је Бореновић за Срну, напоменувши да „свака врста провокације никако не доприноси дугорочном помирењу и стабилности”.

Позвао је представнике власти на свим нивоима да промптно реагују и спрече изградњу споменика тамо где му није место. Иначе, у последње време на подручју Санског Моста, према Бореновићевим наводима, учестали су напади на српска и православна обележја, попут скрнављења споменика жртвама Другог светског рата, који је недавно обновљен.

 

 
Д. Станишић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed