РТРС, 23. 12. 2023, У Вишеграду промовисана књига Благоје Јововић – српски херој у вучијој јазбини

Књига: „Благоје Јововић, српски херој у вучјој јазбини“, ауторке Марије Јововић Фото: Грађански лист

Књига: „Благоје Јововић, српски херој у вучјој јазбини“, ауторке Марије Јововић Фото: Грађански лист

„Благоје Јововић – српски херој у вучијој јазбини“, књига аутора Марије Јововић о борцу Jугословенске војске у отаџбини, који је извршио атентат на усташког злочинца Анту Павелића, промовисана је у Културном центру „Иво Андрић“ у Вишеграду.

„Благоје Јововић-српски херој у вучијој јазбини“ је несвакидашња прича која на више од 200 страница прати животни пут некадашњег припадника Југословенске војске у отаџбини и његову потјеру за крволочним злочинцем, вођом усташког покрета Антом Павелићем.

Аутор Марија Јововић, Благојева кћерка, у књизи се бави личношћу и свиме што је овај српски патриота радио прије атентата. Представља и политичку ситуацију у Аргентини у вријеме када су Павелић и остале усташе дошли у ову земљу.

Она је упитала како се могло десити да толико усташа стигне у Аргентину послије 1945. године.

– Доста причам о томе како је аргентински предсједник Хуан Перон дочекивао нацисте и усташе које су након тога живјеле у Аргентини више од 50 година без проблема и суђења. Како су нашли посао, како су постали велики савјетници Перону прочитаћете у књизи – каже ауторка.

У свом књижевном дјелу она пише и о томе ко је заправо био Благоје Јововић, атентатор на Анту Павелића, чиме се бавио и какав је био као родитељ и као човјек. Каже да он никада није мислио на себе, већ је увијек мислио о другима и имао је велико срце.

Миљана Пецикоза, библиотекар у Народној библиотеци „Иво Андрић“ истиче да ауторка у књизи објашњава и како је тачно дошло до атентата на Павелића, како се не би могле ширити неистине.

– Не смије дозволити да се историја исправља и прекраја како коме одговара, него да је оно што је Јововићева нашла у архивима и поткријепила чињеницама сада да буде дио званичне историје – навела је Пецикоза.

Ауторка књиге је најавила да би ускоро требало да буде објављен и други дио књиге, у којем ће бити ријечи о припремама и атентату на Павелића. Истакла је да Срби њеног оца са правом доживљавају као хероја.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed