Политика, 26. 9. 2023, Документарно сећање на хероину Милунку Савић

Др Видоје Голубовић говори на промоцији књиге: „Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије части”, УКС, 36.9.2023. Фото: Политика

Др Видоје Голубовић говори на промоцији књиге: „Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије части”, УКС, 36.9.2023. Фото: Политика

„Многа српска огњишта угасила би се да није било храбрих и одважних жена током ратова. Нису све носиле униформу, али су дале немерљив допринос своме роду и домовини”, казао је др Видоје Голубовић представљајући књигу „Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије части” коју је написао са Новицом Пешићем и Предрагом Павловићем.

Промоција је приређена у Удружењу књижевника Србије, поводом пола века од смрти Милунке Савић. Ово дело, засновано на документарној грађи коју, према признању Голубовића, није било лако прикупити, на најбољи начин брани јунакињу од заборава. А она је бранила Србију, добровољно се борећи у балканским ратовима и Првом светском рату.

О нашем мару и немару према онима који су нас довека задужили говорио је и Зоран Колунџија, директор „Прометеја”, издавачке куће која је заједно са РТС-ом објавила књигу.

Посетиоцима се обратио и Данило Пашајлић, председник Завичајног удружења Рашчана „Милунка Савић”.

Међу посетиоцима су били књижевник Милисав Савић и државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић. Модератор је био Видак Масловарић, а косовске песме певала је Александра Ђорђевић.

 
А. К.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed