Спутњик, 25. 6. 2023, Обележен Дан сећања на жртве Јадовна [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Српско народно вијеће (СНВ) у Хрватској данас је организовало обележавање Дана сећања на Јадовно 1941. године. Комеморативни програм је почео на локалитету Шаранова јама, код Госпића, а реч је о једној од 19 велебитских јама у којима су живот изгубили бројни заточеници и жртве усташког режима.

Дан сећања је обележен на Јадовну, централном делу усташког логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је претходио ужасима Јасеновца, јавила је Хина.

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Фрањо Хабулин изразио је наду да ће хрватско друштво смоћи снаге да се на прави начин суочи са истином о Другом светском рату.

„Ако ми и данас, 78 година након завршетка Другог светског рата, расправљамо о усташком поздраву ‘За дом спремни’, ако истицање симбола усташког покрета и даље, успркос повишеним казнама, третирамо као прекршај, онда је јасно да на браник истине треба да стану сви којима је стало до Хрватске и њене будућности“, рекао је Хабулин.


Мапу у новом прозору и пуној резолуцији са навигацијом можете погледати овде

Председник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је да се не сећамо и не знамо довољно.

„Поштујемо ли ово страдање довољно? Сигурно не. Да је тако, Хабулин не би спомињао ‘За дом спремни’. Да је тако, никад нигде ни у којој ситуацији у Хрватској за тај поздрав не би било места. Сећамо се напола, а заборављамо више од пола“, рекао је Пуповац.

СНВ је догађај организовао у сарадњи са Координацијом јеврејских општина Хрватске, епархијом Горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, пренели су хрватски медији.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed