Политика, 27. 4. 2023, Сурдуличке ране од НАТО бомби никада неће бити зацељене

У нападима НАТО-а погинуло је 50 житеља Сурдулице, а њих 204 је повређено Фото: Политика, EPAVladimir Vetkin

У нападима НАТО-а погинуло је 50 житеља Сурдулице, а њих 204 је повређено Фото: Политика, EPAVladimir Vetkin

У односу на број становника, у варошици на југоистоку Србије у пролеће 1999. године страдао највећи број људи

Ниш, Сурдулица – У пролеће 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије и Србије, Сурдулица је бомбардована три пута, а још двадесетак пута агресорски пројектили просути су у њеној околини. У овим нападима погинуло је 50 житеља Сурдулице, а њих 204 је повређено. У односу на укупан број становника, без икаквих дилема Сурдулица је имала највише цивилних жртава, а НАТО операција под називом „Милосрдни анђео” до темеља је срушила и уништила скоро 30 одсто породичних и стамбених објеката.

Прве бомбе пале су на варошицу 21. априла, када су НАТО авиони гађали и погодили избегличко насеље у којем су била расељена лица из Републике Српске и Крајине. У том нападу погинуло је десет, а рањено двадесетак цивила. Међу погинулима било је шесторо деце.

Шест дана касније, на данашњи дан 27. априла, око поднева, авиони Северноатлантске алијансе циљали су шире централно језгро и најгушће насељени део Сурдулице, насеље Чубрине ливаде. На становнике овог места испаљено је 14 ракета и авионских бомби. Неколико пројектила погодило је и насеље Пикавица. У правом погрому НАТО-а живот је изгубило 20 цивила, међу којима и 12 деце. Повреде је задобило више од 100 цивила, док је у рушевинама остало преко 500 породичних кућа.

У Змај Јовиној улици бомбе су разориле и до темеља порушиле све објекте за становање. У стамбеном троспратном објекту породице Милић тог пролећног поднева погинуло је 15 људи – шесточлана породица Милић и девет њихових комшија. Сви су се у тренутку бомбардовања налазили у импровизованом склоништу подрума куће, у коме су безуспешно покушали да се спасу. Велика авио-ракета пробила је кров и три међуспратне плоче све до подрума и све их усмртила.

Трећи велики напад житељи Сурдулице доживели су 31. маја, када су погођени Санаторијум за плућне болести, Геронтолошки центар и павиљон са избеглицама. У трену те ноћи убијено је 20 људи, а 95 њих је рањено и повређено под рушевинама.

 

Тома Тодоровић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed