РТС, РТ Балкан, Kosovo Online, 24. 10. 2023, Пробијен макадамски пут преко православног гробља у северном делу Косовске Митровице [Twitter]

Прекопано српско гробље у Косовској Митровици Фото: Косово Онлајн

Прекопано српско гробље у Косовској Митровици Фото: Косово Онлајн

Земљани пут направљен је преко старог српског православног гробља у северном делу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија, пренели су РТС-у свештеници у том делу града.

Фотографије разрушеног српског гробља објавила је Епархија рашко-призренска, на којима се види да је пут прешао преко костију сахрањених људи.

Свештеници су рекли да је пут код цркве Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице пробијен без ичије дозволе, а да су радове механизацијом изводили радници, вероватно албанске националности, који су и данас примећени на тој локацији.

Филолог и професорка Митра Рељић, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, потврдила је РТС-у да је багером заорано гробље, на црквеном земљишту, старо више стотина година.

Рељићева је забележила призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на осталом делу гробља.

Према наводима православних свештеника, на том гробљу, површине око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године.

Влада у Приштини донела је прошлог месеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа власника Албанаца у насељу Брђани у северном делу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства северног дела Митровице су саопштили да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове житеље потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

Мештанин Микронасеља у Северној Митровици где је данас прекопно старо српско гробље како би прошли камиони до имања Албанца чија се кућа реновира, рекао је за Косово онлајн да општина обнавља његовом комшији кућу која је била запаљена током рата 1999. године, како би се вратио да живи у њој.

Мештанин, који је иначе албанског порекла, истакао је да од како зна за себе зна и да је на потезу ка кући његовог комшије било српско гробље.

„Ја сам овде рођен 1956. године и овде је било гробље и то гробље је одувек овде постојало. Ово је мој комшија. Кад је био рат његова кућа је запаљена и сада му Општина прави кућу“, истакао је он.

Каже и да је поред гробља био мањи пут, који је сада проширен како би могли да прођу камиони.

Присећа се да је кућа његовог комшије пре рата, односно пре неколико деценија, била у власништву Србина, који је касније продао имање.

„Кућа се пре рата водила на једног Србина, пре више од 40 или 50 година, комшија је купио ту кућу од њега, реновирао је и становао је ту. Сада му оштина прави кућу и хоће да се врати да живи овде“, рекао је мештанин.

У близини Храма светог Димитрија у Северној Митровици тешком механизацијом прокопан је пут преко старог српског гробља.

 

Прекопано српско гробље у Косовској Митровици Фото: Косово Онлајн

Прекопано српско гробље у Косовској Митровици Фото: Косово Онлајн

Ово гробље прекопано је и на местима где су се налазили споменици, па се на појединим деловима виде чак и остаци покојника који су ту сахрањивани.

На земљаном путу налазе се машине албанског извођача радова, а тик уз пут могу да се виде стари надгробни споменици.

Они који су страдали због овог грађевинског захвата вероватно ће бити однети заједно са шутом и камењем.

Српска листа најоштрије је осудила прекопавање српског православног гробља и захтева од међународне заједнице да најхитније реагује и заустави скрнављење српских гробова.

„Након што је режим Аљбина Куртија покренуо поступак одузимања српске земље од наших вредних домаћина и прекопавао путеве између српских села, сада су се дрзнули да прекопавају наша гробља, скрнаве их и расипају кости наших предака“, поручили су из Српске листе.

Како додају, грађани Косовске Митровице и читав српски народ са Косова и Метохије са тугом, неверицом и оправданим бесом негодују због овог срамног, нечовечног и антицивилизацијског поступка који мора најхитније бити заустављен, а стање на терену враћено у пређашње стање у сарадњи са свештеницима Епархије рашко-призренске Српске православне Цркве.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed