Глас Српске, 5. 8. 2023, Откривен споменик народном трибуну у манастиру Гомионица

Споменик Петру Кочићу у манастиру Гомионица Фото: Глас Српске

Споменик Петру Кочићу у манастиру Гомионица Фото: Глас Српске

У манастиру Гомионица, данас је откривен споменик нашем највећем народном трибуну, Петру Кочићу, а овом догађају под називом „Кочићев повратак у Гомионицу“, уз велики број књижевника, свештенства, професора и гостију, присуствовао је и градоначелник, Драшко Станивуковић.

Том приликом, како је саопштено из Градске управе, градоначелник је поручио да како задужбинарство има своју дугу традицију у нашем народу, те да је од великог значаја данашњи догађај у једној од наших највећих светиња.

„Велика је част данас бити овдје и бити дио свега овога, заједно са мојом породицом. Управо због тога сам и срећан што сам данас овдје, мимо своје дужности као градоначелник, са својом породицом, игуманом, свештенством писцима, гдје заједно радимо на овом дјелу, гдје додатно нашу светињу уређујемо и надограђујемо. У ову светињу уклесано је и име човјека који је наш светионик, који је љубио истину, слободу и отаџбину, нашег Петра Кочића“, рекао је градоначелник.

Истакао је како је управо Кочић наш путоказ у данашњим временима, те да ми и данас треба да наставимо његовим путем.

„Ово је поклон свих нас који смо дио овог данашњег догађаја. Ово је наша дужност, а уједно и почетак свега оног што планирамо да урадимо за наше светиње гдје год се оне налазиле. Бања Лука је ту за своје светиње, а то смо и раније доказал“, поручио је он.

Игуман манастира Гомионица, отац Методије, поручио је како данас сви заједно имамо посебну част, радост, и благослов бити дио догађаја под називом „Кочићев повратак у Гомионицу“.

„Знамо да је Петар Кочић прва слова учио код наших монаха, који можда и нису били толико писмени, али који су знали да му поставе темељ оног што је био. Био је велики родољуб, трибун, борац за народ. У свим његовим дјелима помиње се Гомионица, житељи нашег манастира и они који су живјели ту и у околини“, нагласио је он.

Професор др Душко Певуља додао је како је управо манастир Гомионица једно од најважнијих мјеста у животу Петра Кочића.

„Ово мјесто је опредијелило његову судбину и његов књижвени рад. Петар Кочић је увео наш крајишки свијет на мапу српске књижевнсти и учинио га занимљивим и равномправним са свим другим српским предјелима. Наш народни трибун се истински враћа у Гомионицу, али суштински никада није одлазио одавде. Ово је родно мјесто његове приповједачке умјетности. У постаменту овог споменика који откривамо данас, налазе се одломци из Кочићевих дијела који говоре о слободи“, истакао је Певуља.

Професор Душко Бабић поручио је како је управо Коћић оставио неизбрисив траг, јер је био неупоредив са другим књижевиницима.

„Он је више од књжевника, постао је пророк и тумач наше историје. Ово мјесто гдје данас октривамо Кочићев споменик, даће додатни сјај и тежину овој светињи. Споменик на којем Петар Кочић показује прстом у даљину, преко гора, показује да нису завршени они важни национални послови, за које је живио, за које је живот дао“, закључио је он.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed