Политика, 31. 5. 2023, Обележена 214. годишњица историјског Боја на Чегру

Ћеле-кула, из ратних цртежа Стевaнa Тодоровића (1832–1925)

Ћеле-кула, из ратних цртежа Стевaнa Тодоровића (1832–1925)

НИШ – У присуству министра за рад, борачка и социјална питања наше земље Николе Селаковића, државног секретара Зорана Антића, владике Арсенија епископа Нишке епархије са представницима Српске православне цркве, представника града Ниша и нишких градских општина, Нишавског округа, бројних нишких и удружења која негују сободарске традиције из целе Србије, и грађана Ниша и околине, обележена је 214. годишњица историјског Боја на Чегру.

Последњих дана маја 1809. године, у Првом српском устанку, на брду изнад Ниша поред села Каменица, у сукобу српских устаника који су се у свом утврђењу припремали за борбе за ослобођење Ниша од вишевековног османлијског ропства, и јаче и бројније турске војске, погинуо је легендарни војсковођа ресавски војвода Стеван Синђелић. Опкољен у утврђењу и схвативши да неће моћи да се одупре јачем и вишебројнијем непријатељу који је продро у устанички шанац Стеван Синђелић је пуцао из кубуре у подземно складише муниције, односно у барутану. У стаховитој експлозији складишта погинуло је, према многим историјским подацима око 3.000 устаника и више од 15.000 Турака.

Од лобања 952 погинула српска устаника, турска команда Ниша за одмазду и опомену Србима, саградила је Ћеле кулу, јединствен споменик у свету, који и данас стоји као симбол непокора и борбе Срба за слободу и своју самосталност и независност. После парастоса и полагања свежег цвећа и венаца министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, најавио је обнову споменика на Чегру:

– Бој на Чегру, упамћен по несвакидашњем херојству и јунаштву српских устаника и њиховог војсковође ресавског војводе Стевана Синђелића, који су на прави начин показали да су спремни и свој живот да дају за слободу за коју су се борили, највећа је и најбоља поука свим будућим генерацијама. Чегар је био и увек ће бити вечити путоказ нашим поколењима, и ово спомен обележје заслужује много више пажње и већу бригу. Преузимам обавезу у име државе Србије да се споменик легендарним јунацима,који је нагризло време, обнови како би засијао истим сјајем којим сијају војвода Синђелић и његови пали чегарски јунаци, рекао је министар Селаковић.

Обележавању 214. годишњице историјског Боја на Чегру поред свих других присуствовала је и делегација из „Ресаве равне”, односно општине Свилајнац и села Грабовац, из којег је Стеван Синђелић почетком 19. века кренуо на устанак и прикључио се Вожду Карађорђу Петровићу. У делегацији Грабовца био је и потомак славног војсковође и војводе, који носи име свог чукун-чукун деде, деветнаестогодишњи Стеван Синђелић.

 

 

Тома Тодоровић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed