Медија центар Одбрана, 29.10.2021, Представљени Зборници о страдању српског народа у НДХ

Зборници „Седма међународна конференција о Јасеновцу“ и „О злочинима НДХ у Гламочу, Грахову, Ливну, Дувну и Купресу“ Фото: МО Медија центар Одбрана

Зборници „Седма међународна конференција о Јасеновцу“ и „О злочинима НДХ у Гламочу, Грахову, Ливну, Дувну и Купресу“ Фото: МО Медија центар Одбрана

У Дому Војске Србије јавности су представљени зборници „Седма међународна конференција о Јасеновцу“ и „О злочинима НДХ у Гламочу, Грахову, Ливну, Дувну и Купресу“, у којима су сабрани бројни радови, саопштења и документа која сведоче о геноциду над српским народом и злочинима које је над Србима, Јеврејима и Ромима починила НДХ у Другом светском рату.

Удружење тридесетак универзитетских професора Јасеновац – Доња Градина већ 20 година настоји да, на основу историјских чињеница, постојећих и нових научних истраживања, свету представи истину о многобројним злочинима у НДХ и сачува сећање на жртве усташког геноцида над тамошњим српским становништвом, почињеног од 1941. до 1945. године.

На дводневној Седмој међународној конференцији о Јасеновцу, одржаној у Бањалуци маја 1918. године,  истакнуто је да Доња Градина представља највеће стратиште на коме су током Другог светског рата, хрватске усташе, римокатолици и муслимани, убили на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома. Јавности је предочено обиље докумената и научних истраживања о злочинима почињеним у јасеновачком систему логора и затражено да се декларишу као геноцид над српским народом у тадашњој Независној Држави Хрватској.

Стручној и научној јавности, владама држава региона и међународним политичким и хуманитарним организацијама предочено је двадесетак закључака којима се, поред осталог,  тражи међународна заштита спомен комплекса јасеновачких логора, подржава имплементација Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, осуђује минимизирање броја жртава у усташким логорима смрти, подржава научно и непристрасно изучавање истине о размерама страдања великог броја деце у јасеновачким логорима и њену доступност  у јавним медијима и школским програмима и уџбеницима, тражи од Ватикана да призна одговорност Католичке цркве за трагичну судбину српског живља у НДХ и отвори архиве с обиљем докумената који илуструју зверства усташког поретка…

Један од закључака Конференције о Јасеновцу био је и израда Зборника реферата који се, ето, три године касније, представља заинтересованој стручној и публицистичкој јавности. О учешћу еминентних научника, првенствено историчара и јавних делатника из Републике Српске, Србије, САД, Велике Британије и Руске Федерације на том скупу и квалитету објављених реферата говорили су представници Удружења Јасеновац – Доња Градина Саша Аћић проф. др Владимир Лукић и др Славољуб Лукић, који је јавности представио и публикацију „Демографски проблеми Републике Српске“, која свакако има места и у контексту разговора о страдањима за време Независне Државе Хрватске.

Страдањима од којих се, због монструозног обима, српски народ у Хрватској и Босни и Херцеговини, није опоравио ни 80 година касније.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed