Политика, 5. 4. 2024, Откривен споменик палим борцима у Бачкој Тополи

Бачка Топола: Споменик палим војницима у ратовиима деведесетих Фото: Министарство одбране Србије, Политика

Бачка Топола: Споменик палим војницима у ратовиима деведесетих Фото: Министарство одбране Србије, Политика

Свака епоха има своје хероје, ово су хероји ратова од 1990. до 1999. године, речено је на пригодној свечаности у касарни „Бачка”

У касарни „Бачка” у Бачкој Тополи откривен је споменик палим борцима у ратовима деведесетих. Споменик су открили министар одбране Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, председница Скупштине Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца и супруга погинулог борца Верица Калуђеровић.

Вучевић је истакао да, осим чињенице да сви јунаци који су уклесани на споменику имају везу – породичну, адресу становања, место рођења или коначну кућу на територији Бачке Тополе, без обзира да ли су Срби или Мађари, које су били животне доби, постоји још нешто што их спаја и данас када им клањамо и одајемо пошту, а то је – да су они испунили своју реч.

– Они су нашој држави, без обзира како се звала, да ли је то тада била Југославија, а данас Србија, дали заклетву да ће да је бране, без обзира ко је напада, каква опасност прети, без обзира колика је сила ударила на њих. И сви они који су животе дали јесу одржали реч и заслужују у најмању руку поштовање и овај вид признања – рекао је Вучевић.

Србија је од скоро смогла снаге да да ода пошту својим јунацима, херојима, да захвалимо свима онима који су бранили државу без обзира када и где.

– Да не правимо разлике да ли је неко војевао и бранио државу, испунио речи заклетве 1990, 1991. или 1998, 1999. године. Сви су бранили своју државу и свој род – рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је посебну захвалност, овом приликом, упутио министру Селаковићу за све што је урадио на пољу културе сећања.

– Људи чија су имена уклесана на овом споменику су они који су величину своје љубави према отаџбини, своме роду, својим ближњима доказали својом жртвом. Оном највећом. Овим данашњим чином ми њихова имена још једном потврдно уписујемо у вечност да се никада не забораве – рекао је Селаковић.

Председница Скупштине Удружења Верица Калуђеровић истакла је да су поносни што овим спомен-обележјем могу да се одуже херојима који су дали животе за обрану отаџбине и захвалила Министарству одбране што је омогућило постављање спомен-обележја у кругу касарне у Бачкој Тополи.

– Свака епоха има своје хероје, ово су хероји ратова од 1990. до 1999. године. Наша је обавеза да негујемо сећање на њихову жртву – нагласила је Верица Калуђеровић и додала да је идеја о подизању тог споменика, коју су иницирали још 2005. године, реализована с променом политике државе Србије, а посебно председника Александра Вучића према популацији породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и ветерана.

Молитву поводом откривања споменика говорио је војни свештеник капетан прве класе Љубиша Човић, саопштило је Министарство одбране. Откривању споменика присуствовали су припадници Министарства одбране и Војске Србије, чланови Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца, представници Покрајинског удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, припадници МУП Србије, локалне самоуправе и бројни гости.

Споменик, који се састоји од постамента на који је постављена статуа војника, подигнут је у част погинулим борцима у ратовима деведесетих година 20. века, а његовим подизањем исказује се поштовање погинулим припадницима војске, који су дали своје животе за отаџбину, на понос грађана Србије и породица погинулих бораца. Имена војника, исписана су писмом језика чије националности су били. Аутор статуе је вајар Фрањо Мачковић, архитекта пројекта Љубица Дашић, а извођач радова Никола Косановић.

 

 

 

 

Милан Галовић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed