Полтика, Танјуг, 23.6.2017, Обележено 75 година од доласка наших интернираца у Норвешку [Мапа]

Обележено 75 година од доласка наших интернираца у Норвешку Фото: СРНА

Обележено 75 година од доласка наших интернираца у Норвешку Фото: СРНА

БОТН/НОВИ САД – У норвешкој општини Салтдал, у месту Ботн, где се налази највеће сабирно гробље у Северној Норвешкој, у част југословенским затвореницима интернираним током Другог светског рата у Норвешку, венце су на спомен плочу положили норвешки краљ Харалд V и амбасадорка Републике Србије у Норвешкој Сузана Бошковић-Продановић.

Венце су носили троје унука затвореника који је преживео логор у Норвешкој, Маја, Лука и Ива Димитријевић, уз традиционалну народну песму „Тамо далеко”, у извoђењу Јасмине Козић из Ниша, која данас живи у Норвешкој, саопштила је Скупштина АП Војводине.

Велики број присутних гостију из Норвешке и Србије, као и представнике удружења пријатељстава две земље, поздравила је председница Парламента Округа Нордланд Соња Стин, још једном истичући значај одржавања ових веза и њихово преношење на будуће генерације.

Током церемоније је истакнуто да је у Норвешкој живот изгубио 2.081 затвореник, док је на ратном гробљу у Ботну сахрањено укупно 1.911 затвореника.


Мапу српских стратишта у пуном формату са навигацијом можете погледати овде

Они су принудно радили на изградњи пута, данас познатијег као „Крвави пут”, а норвешко локално становништво помагало је ратним заробљеницима колико год је то било у њиховој моћи.

Пријатељство које је тада настало између заробљеника и локалног становништва настављено је кроз сарадњу општина и градова из Покрајине Норланд и Републике Србије и њихово братимљење.

Последњег дана у недељи обележавања 75. година од доласка југословенских затвореника у Норвешку, гости из Србије ће заједно са домаћинима открити спомен плочу на месту бившег затвореничког кампа у Усену.

Они ће одгледати пројекцију документарног филма „Крвави пут” и окупити се на врху планине Коргфјелет у знак мира, где ће представници Друштва пријатељства Норвешка-Западни Балкан такође открити споменик настрадалима.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed