СРНА, 22.6.2017, Обиљежена 19. годишњица од киднаповања рудара на КиМ

Обележена 19. годишњица од киднаповања рудара на КиМ

Обележена 19. годишњица од киднаповања рудара на КиМ

БЕОГРАД, 22. ЈУНА /СРНА/ – Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обиљежило је сјећање на 19 година од киднаповања девет српских рудара Површинског копа угља „Белаћевац“ у јужној српској покрајини.

Обиљежавању у Београду у Спомен-соби „Косметске жртве“ у просторијама Удружења присуствовао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је навео да се на овај начин његује култура сјећања на оне који су отети.

„На данашњи дан пре 19 година отети су рудари само зато што су били Срби, зато што су биле друге националности од терориста и злочинаца који су дошли да их узму са њихових радних места, да их невине одведу на незнана места, да ни данас њихове породице не знају њихове судбине, ни јесу ли живи, ни јесу ли мртви“, рекао је Ђурић.

Он је додао да 17 година од доласка међународних снага нико ни од међународних организација, ни од представника привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговор на питање шта се десило са девет рудара.

Ђурић је рекао да Србија тражи истину и правду за њих који су отети, као и за њихове породице које су свих ових година на најстрашнијим мукама лишени најмилијих.

„Истовремено, из ове спомен-собе желим да поручим да Србија никада неће престати да се сећа своје убијене браће и сестара, својих киднапованих, нити ће престати да се сећа својих градова – Приштине, Пећи, Ђаковице, наших манастира и цркава“, нагласио је Ђурић.

Он је истакао и да Србија никада неће заборавити џелате и ратне злочине који су почињени над Србима, зато што сваки злочинац има име и презиме и не треба да се крије иза имена албанског народа.

„Није цео албански народ убијао, већ људи који имају име и презиме. И ти људи ће бити изведени пред лице правде. Можда ће то сачекати неко време, али дочекаћемо да неки од злочиначких команданата терористичке ОВК-а дође овде у Београд да одговара, јер Србија никада неће одустати од принципа да за злочин мора постојати казна“, поручио је Ђурић.

Заступник Удружења Снежана Марковић Здравковић подсјетила је да је у јутарњим часовима 22. јуна 1998. године, киднаповањем девет рудара, извршена прва масовна отмица Срба на Косову и Метохији.

Предсједник Удружења Симо Спасић осврнувши се на рад Хашког трибунала рекао је да је тај суд неправедан и да је осуђујући само српске генерале игнорисао Србе жртве ратова на простору бивше Југославије.

Спасић је нагласио да је почињен велики гријех према српским жртвама и затражио од свих одговорност за све жртве са Косова и Метохија без обзира на националност.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed