Глас Српске, СРНА, 17.8.2021, МИП Србије о тексту о Јасеновцу у „Џерузалем посту“: Бесраман покушај релативизације најмонструознијег злочина

Спомен и на логор Јасеновац, међу другима, у Меморијалу Јад Вашем Фото: илустрација:

Спомен и на логор Јасеновац, међу другима, у Меморијалу Јад Вашем Фото: илустрација:

Министарство иностраних послова (МИП) Србије данас је најоштрије осудило објављивање текста у угледном израелском листу „Џерузалем пост“, под насловом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“, у којем се тврди да у логору Независне Државе Хрватске – Јасеновцу није побијено више од 4.500 жртава.

Из Министарства истичу да се овај текст аутора Давида Голдмана, објављен 14. августа, издваја по својој беспризорности у мору текстова насталих на таласу историјског ревизионизма и „апологетике фашистичке идеологије зла“.

Напомињући да текст обилује нетачним и злонамјерно пласираним подацима, из МИП-а Србије истичу да су затечени овим бесрамним покушајем ревизије историје и релативизације највећег и најмонструознијег злочина на овим просторима.

– На странама угледног листа, аутор текста под називом „Ово срамотно исмевање Холокауста мора престати“ вређа сени невино страдалих жртава јасеновачког логора, али и здрав разум израелских и међународних читалаца, тврдњом да у том највећем концентрационом логору нацистичке Независне Државе Хрватске није побијено више од 4.500 жртава – наводе из Министарства спољних послова Србије.

Како подсјећају, стотине хиљада жртава логора који је представљао централну тачку усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у дугом трајању су негиране и ниподаштаване, испрва од стране ревизиониста са маргине, да би се у тај жалосни подухват почетком 90-их укључио и политички врх обновљене хрватске државе.

– Најбесрамнију минимизацију броја жртава Јасеновачког логора потенцирао је некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, говорећи о 30.000 до 40.000 убијених, а нико није могао ни претпоставити да ће га у лудилу ревизионизма надмашити најугледнији израелски лист – наводе из Министарства спољних послова Србије.

У саопштењу се указује да су Србија и српски народ у цјелини одувијек стајали на бранику истине, чувајући успомену на невино страдале жртве Холокауста, оштро се противећи сваком покушају да се размјере највећег злочина у историји свијета на било који начин релативизују.

– Сећањем на шест милиона Јевреја побијених у монструозном нацистичком пиру ми уједно бранимо достојанство сваке српске жртве која је страдала од истог зла, а на подручју НДХ и од исте руке. Верујемо да ћемо у слободи и истини посвећеном народу Израела и даље имати најискренијег савезника у одбрани права на сећање, упркос безочним покушајима манипулације којима, нажалост, сведочимо – поручују из Министарства спољних послова Србије.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed