Вести, 18.8.2021, Дрво мира у част краља Петра Првог

Српско војничко гробље у Великом Међеру, полагање венаца Фото: СПЦ, Вести

Српско војничко гробље у Великом Међеру, полагање венаца Фото: СПЦ, Вести

На Српском војничком гробљу у месту Велики Међер, у Словачкој, на којем почива 6.000 српских жртава из Првог светског рата, посађено је 18. дрво мира у оквиру Међународног пројекта Дрво мира, а том приликом одликовани су епископ аустријско-швајцарски Андреј и Момчило Бабић, амбасадор Србије у Словачкој.

Скуп у Великом Међеру, у оквиру манифестација поводом стогодишњице од упокојења Краља Петра (I Карађорђевића), организовала је словачка организација Серваре ет Манере, на челу са председником Мареком Соболом у сарадњи са Амбасадом Србије у Словачкој.

Тим поводом, крај хумки српских мученика из Првог светског рата окупиле су се угледне званице међу којима су били Момчило Бабић, амбасадор Србије у Словачкој, Мартин Клус, државни секретар Министарства спољних послова Словачке, Јозеф Палуба, бискупски викар у полицијским снагама Словачке, Јозеф Вискупич, председник самоуправне регије Трнавске, Ђерђо Холењи градоначелник Великог Међера и Марек Собола, оснивач и председник организације Серваре ет Манере која је организатор Међународног пројекта Дрво мира.

Скуп су увеличали бројни Срби на челу са предводницима српских културних институција у Словачкој, међу којима су били Бојан Радовановић и Стане Рибич.

Сађење 18. дрвета мира организовано је под покровитељством Краљевића Александра чије је поздравно писмо скупу прочитано на почетку церемоније у којој су поред почасног строја словачких војних снага учествовали и добровољци у униформама Српске краљевске војске из чехословачке легионарске заједнице. Испред Дрвета мира, у част краља Петра (Карађорђевића) откривен је и споменик краљу Петру, који је израдио словачки вајар Михал Јанига.

Током сађења 18. дрвета мира, епископ Андреј и амбасадор Бабић одликовани су Медаљом дрво мира, због заслуга у промоцији мира, разумевања и пријатељства међу народима.

Сећање на жртве

Пројекат Дрво мира – основао је 2018. Марек Собола под заштитом државе са назнаком Добра идеја Словачка. У међувремену је 17 пута реализован у 10 земаља на три континента, међу којима су Србија, Аустрија, Лихтенштајн, Русија, Узбекистан, Словачка, Велика Британија, Пољска и САД.

Овај међународни пројекат није спомен на ратове. То је спомен на жртве и историјско сећање. Овај пројекат слави мир, промовише међународне и локалне мировне иницијативе и пројекте пријатељства и еколошке одговорности, позива све људе и народе да живе у миру и пријатељству.

Словачка пошта је у част овог догађаја и поводом стогодишњице од упокојења краља Петра (I Карађорђевића) штампала вредну поштанску марку.

Вечна кућа 6.000 Срба

Испред Споменика српским мученицима венац су положили високи представници државе, цркве и помесних уреда.

На Српском војном гробљу у Великом Међеру почива више од 6.000 сабораца Краља Петра, учесника у одбрани Србије на Церу, Колубари и другим стратиштима Првог светског рата.

Заробљени и доведени да умру у логору смрти, српски новомученици су оставили својим потомцима и људима обавезу части, да се брину о њиховом последњем почивалишту – српском гробљу у Словачкој.

Срби су у логору умирали због нељудских услова и од заразних болести, а гробље је данас у солидном техничком стању и редовно га одржавају локална заједница и Удружење Срба у Словачкој.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed