СРНА, Искра, 7.5.2016, МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ О ЈАСЕНОВЦУ: Српска се залаже да истина о геноциду у НДХ не буде заборављења

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу утврдила је да се Република Српска залаже да истина о јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома буде сачувана од заборава и да се садашње генерације упознају о геноциду почињеном над овим народима у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Предсједник ове комисије Славољуб Живановић подсјетио је да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, те да се усвајање ове декларације налази и пред парламентом Србије.

Он је додао и да је Влада Републике Српске усвојила план и програм уређења и изградње меморијалног центра Доња Градина, али је констатовао да Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ још не сарађује довољно са Међународном комисијом, због чега су нетачни подаци о жртвама на таблама постављеним на том подручју.

„Комисија је утврдила да је у јасеновачком систему логора побијено више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја, а не 33.000 како пише, те 80.000 Рома. Међу жртвама било је 110.000 дјеце испод 14 година старости. Хрватска је била једина земља у свијету која је имала логор за истребљивање дјеце“, навео је Живановић на конференцији за новинаре након сједнице ове комисије.

Он је истакао да још увијек, нажалост, није почела изградња спомен-цркве у Доњој Градини, иако је камен темељац одавно постављен.

Представник Удружења „Јасеновац – Доња Градина“ Владимир Лукић указао је да многи стручњаци и умјетници у Хрватској умањују број жртава, не само у Јасеновцу и Доњој Градини, већ и на осталим стратиштима широм НДХ.

Он је изразио наду да ће са Јасеновцем, Доњом Градином, те другим стратиштима – од Сајмишта до Пребиловаца, бити упознате најмлађе генерације, јер је важна култура сјећања.

Потпредсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Ана Филимонова поручила је да православци не би смјели дозволити да не његују културу сјећања, те да прича о страдању мора бити дио образовног програма.

Она је упозорила да се нацизам поново јавља, прије свега, у Хрватској.

„Видимо опасну појаву по цијели свијет, а то је навирање нацизма, нацистичке, расистичке и шовинистичке идеологије. Таква су дешавања у Хрватској гдје пуном снагом иде реинкарнација усташке идеологије и питамо колико је корака остало до остварења те праксе“, рекла је Филимонова.

У Доњој Градини, код Козарске Дубице, сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed