РТ Балкан, 13. 8. 2023, Обележена 217. годишњица Боја на Мишару

Споменик на Мишару, обележавање 2013. Фото: ТВ Војводина, Фонет

Споменик на Мишару, обележавање 2013. Фото: ТВ Војводина, Фонет

У реконструисаном музеју отворена је нова стална поставка посвећена Боју на Мишару

Државном церемонијом полагања венаца код споменика Карађорђу и мишарским јунацима, данас је обележена 217. годишњица Боја на Мишару.

Уз помен Карађорђу и мишарским јунацима у селу Мишар недалеко од Шапца, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског управног округа и Града Шапца, удружења грађана за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, преноси Танјуг.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић истакао је да је под вођством вожда Карађорђа и највиђенијих српских устаника, попут Луке Лазаревића, Проте Матеје Ненадовића и других, 1806. године на мишарском пољу извојевана једна од најзначајнијих победа Првог српског устанка и почело стварање српске независности која је добијена на Берлинском конгресу 1878. године.

Значај овог боја је, нагласио је Антић, што су побеђене регуларне оружане јединице османске војске.

После бега дахија из Београда, устаници су наставили да воде битке на Делиграду, Мишару и Иванковацу, који се сматрају најсветлијим победама којима је Србија ударила темеље своје државности.

Ове три победе у Првом српском устанку, како је нагласио, нису само победе против дахија, него и против регуларних јединица војске што је значило почетак националне, закључио је Антић.

У реконструисаном музеју отворена је нова стална поставка посвећена Боју на Мишару.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed