СРНА, 16. 2. 2023, Представљена књига „Сећања“ Васе Чубриловића

Васа Чубриловић „Сећања“ Фото: Завичајни музеј  Градишка

Васа Чубриловић „Сећања“ Фото: Завичајни музеј Градишка

ГРАДИШКА, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Аутобиографска књига „Сећања“ Васе Чубриловића, најмлађег учесника сарајевског атентата, српског историчара, политичара и академика, представљена је у Културном центру у Градишци.

Приређивач књиге, историчар Василије Крестић из Београда, навео је да је књига настала из рукописа које је Чубриловић тестаментарно оставио Архиву Српске академије наука и уметности и о којима никада није говорио, те да је као његов ђак осјећао обавезу да сабере све те рукописе и преточи их у књигу.

Крестић је нагласио да је ова књига значајан историјски извор јер је Чубриловић имао шта да каже о свом учешћу у Сарајевском атентату, у политици између два свјетска рата, али и о другим дешавањима и Градишци, као његовом родном крају.

Издавач књиге Манојло Мањо Вукотић, директор београдске Издавачке куће „Вукотић медиа“, рекао је да је с разлогом одлучено да „Сећања“ буду прво представљена у Чубриловићевом родном граду, те навео да је у овом дјелу аутор први пут детаљно изнио историјске чињенице.

„Чубриловић сматра да би Први свјетски рат избио и да није било атентата, те да Србија није учествовала у његовој припреми. Такође, за организатора атентата не сматра `Младу Босну`, него говори о ширем народном југословенском покрету“, навео је Вукотић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић нагласио је да књига „Сећања“ доноси до сада недоступне чињенице, које ће помоћи да расвјетљавању мозаика периода прелаза из 19. у 20. вијек и шта се тада дешавало у Градишци, што је Чубриловић и описао у првих 100 страна својих мемоара.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа подржала пројекат издавања књиге Васе Чубриловића, те да је то дио опредјељења – да јавности буде приказана улога породице Чубриловић у српској историји и врати сјећање на личности које су својим дјелом задужиле Градишку.

Представљању књиге „Сећања“ Васе Чубриловића, о којој је још говорила предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка Радана Вила Станишљевић, присуствовали су министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, народни посланици из Градишке, представници градских власти и Српске православне цркве, те бројни грађани.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed