РТ Балкан, 15. 4. 2024, Живадин Јовановић о резолуцији о Сребреници: Шолц би да Србе прикаже горим од нациста

Живадин Јовановић Фото: Печат pecat.rs

Живадин Јовановић Фото: Печат pecat.rs

Запад сматра да српски народ није вредан постојања и поштовања већ је светски парија, оцењује некадашњи шеф некадашњи министар спољних послова Југославије поводом најављене резолуције о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН 27. априла

Немачка влада предводи акцију да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију којом би се српски народ жигосао као геноцидан. Какав избор, какво лидерство земље која је у једном веку извршила четири агресије против српског народа: Први и Други светски рат, бомбардовање Републике Српске 1995. године и НАТО агресија на СРЈ 1999, изјавио је некадашњи министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић.

Он додаје да је познато да је Немачка извршила геноцид у Јасеновцу, Јајинцима, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Бањици, Старом сајмишту…

Јовановић је овим речима реаговао на потез бошњачког дела мисије БиХ при УН, да самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН 27. априла.

„Не може човек да верује колико је немачком канцелару Олафу Шолцу стало да пронађе некога ко може да засени геноцид и стравичне злочине нацистичке Немачке. Зар стварно верује да је тако нешто могуће? Ако стварно верује да је могуће, онда стварно нешто са њим није у реду“, оценио је Јовановић.

Наиме, иницијатори резолуције су Немачка и Руанда, али како незванично сазнаје Глас Америке, у креирању текста учествују и САД, Албанија, Босна и Херцеговина, Чиле, Финска, Јордан, Нови Зеланд, Турска и друге земље. Такође, према незваничним информацијама, Србија активно лобира против те резолуције.

„Грчка посланица у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Дора Бакојани, сестра премијера Мицотакиса, предводи акцију да се тзв. Република Косово прими у Савет Европе. Какво слепило! Понижавање, застрашивање и етничко чишћење Срба са Косова и Метохије улази у завршну фазу под покровитељством политичког Запада“, додаје Јовановић.

Како указује, цинични „поклон-пакет“ стиже Србији када обележава 25. годишњицу злочиначке оружене НАТО агресије.

„Да ли то Запад објављује да прелази Рубикон и баца коцку да српски народ није народ вредан постојања и поштовања већ парија“, нагласио је Јовановић.

Према његовим речима, стандардне жалбе да политички Запад крши Дејтон, принцип консензуса у БиХ и права РС, да гази Повељу УН, Резолуцију СБ УН 1244 и Устав Србије, да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није заслужио чланство у СЕ јер није извршио „два од три услова“, не покривају прелазак Рубикона, поготову не ремете логику Запада, већ напротив.

„Имамо ли важније вредности од егзистенцијалних? Јесмо ли спремни за стратешке политичке одговоре?“, пита Јовановић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed