РТРС, 1.7.2018, Откривена спомен-плоча за деветорицу браће Вајагића

Последња фотографија Вајагића пред полазак из Америке да се боре за Краљевину Србију Фото: Аехива, Вечерње новости

Последња фотографија Вајагића пред полазак из Америке да се боре за Краљевину Србију Фото: Аехива, Вечерње новости

Позната је прича о девет Југовића, али мало је позната она о девет браће Вајагића. Они су се из далеке Америке прије стотину година упутили на Солунски фронт.

Вајагићи су поријеклом из Суве Међе код Босанске Крупе. За бољим животом отишли су у Америку. Потом су добровољно отишли на Солунски фронт, а двојица међу њима, Ристо и Лазар, одликовани су Карађорђевом звијездом. По окончању рата вратили су се у Војводину гдје и данас живе њихови потомци.

„Они су остали у разрушеној Србији да граде Србију. Неки су се вратили овамо у ове крајеве па су опет 1941. морали да бјеже од усташа. Дакле наша прича је свеопшта српска“, прича Никола Вајагић, предсједник Удружења“Браћа Вајагић“.

Раде Вајагић је унук Ристе Вајагића који је за храброст на Солунском фронту одликован Карађорђевом звијездом. Иако живи у Темерину данас је дошао у Ивањску, јер је желио да види завичај прадједова.

Уз присуство потомака и поштовалаца херојског дјела браће Вајагића, у храму у Ивањској код Босанске Крупе освештана је спомен плоча погинулим Вајагићима.

„Морам признати да нисам много знао о породици Вајагић, али сада када сам мало проучио, поносан сам што имамо такве потомке“, рекао је владика бихаћко-петровачки Сергије.

Хероји и њихова дјела често буду заборављени, али потомци Вајагића потрудили су се да не буде тако. Подигли су спомен плочу и објавили монографију Добровољци војске Краљевине Србије – деветорица браће Вајагића.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed