РТРС, Епархија далматинска, 9. 11. 2023, Православне светиње у Далмацији оскрнављене усташким симболима [FB]

Брибир, Равни Котари: усташке инсигније на православном храму и гробљу Фото: РТРС, Епархија далматинска

Брибир, Равни Котари: усташке инсигније на православном храму и гробљу Фото: РТРС, Епархија далматинска

На улазу у гробље у далматинском селу Брибир и на црквеној огради у Равнокотарској парохији исписани су графити са усташком симболиком, објавила је Епархија далматинска.

– Баш када смо се порадовали да су се истрошиле поруке у виду графита упућене православним Србима од непознатих лица са усташким претећим синтагмама и симболима, које су својевремено „красиле“ наше храмове, домове и гробљанске споменике и подсјећале српски живаљ у Далмацији на непребољене догађаје, добили смо вијест о њиховом поновном појављивању – објављено је на Фејсбук страници Епархије.

Из Епархије наводе да је усташке графите на зидинама културно-историјског комплекса Брибирска главица 6. новембра уочио један мјештанин Брибира.

На зиду је била насликана хрватска застава са латиничким словом „У“ у средини, а поред заставе написано је „ЗДС“ (За дом спремни) и „Четници одлазите!“.

Такође, на обје стране стубова капије улаза у гробље исписана су фашистичка обиљежја латиничко слово „У“ и свастика, прецизирали су из Епархије.

У објави се додаје да је истим симболима оскрнављена и породична гробница породице Гњидић која се налази при самом улазу у гробље, те да је о свему одмах обавијештена полиција која је након четрдесетак минута изашла на мјесто догађаја и извршила увиђај.

Из Епархије су навели да се сличан узнемирујући догађај догодио 4. новембра, у Равнокотарској парохији, када је на црквеној огради написано „Чеде, нисте добродошли!, као и усташко обиљежје и подрав „За дом спремни!“.

Истовремено, сличним симболима ишарана је табла на изласку из села Кашић и уласку у Ислам Грчки, додаје се у објави.

– Са великим жаљењем приморани смо да јавност обавијестимо о овим нечовјечним дјелима која су умногоме узнемирила мјештане тих села, као и цјелокупну српску заједницу у Далмацији – истакли су из Епархије далматинске.

Из Епархије су указали да оваквим изгредима појединци који су и даље заробљени у неким прошлим, немилим временима, покушавају да наруше братске и добросусједске односе српског и хрватског народа.

– Колико год нас они наљутили и погодили, не смијемо дозволити да у тој намјери успију – поручили су из Епархије.

У објави се наглашава да ће свако ко вјерује у Господа, без обзира на који му се начин моли, осудити овакве поступке, јер је и више него јасно да Бог према свакоме човјеку гаји неизмјерну љубав и милост.

Из Епархије истичу да било какве злонамјерне радње урађене „у име и заштиту“ неке вјере, никако не могу имати легитимитет, како пред заједничким Богом, тако ни пред законима и правдом земаљских господара.

– Док овакви инциденти који представљају не само ширење говора мржње, већ и уништавање туђе имовине најчешће остају несанкционисани, а њихови починиоци непознати, за сличне изгреде направљене у виртуелном свијету ових дана је ухапшен један Србин поријеклом из Хрватске – подсјећају из Епархије.

У објави се наводи да је тај Србин због објава на Фејсбук профилу осуђен на 15 дана затвора уз навод да је прекршио Закон о прекршајима против јавног реда и мира.

– Свако понашање које подстиче национализам и вјерску дискриминацију најстроже осуђујемо, без обзира са које стране оно дошло и у вези с тим сматрамо да би и посљедице за таква недјела морале за све да буду једнаке. На нама је, као људима и као хришћанима да покажемо да за мржњу нема мјеста како у нашим срцима, тако ни у јавном простору – истиче се у објави.

Из Епархије због тога позивају, како су навели, сву браћу и сестре у Христу да им помогну да се овакви инциденти у будућности спријече, те да уколико примијете било какве непримјерене радње о томе одмах обавијесте надлежне органе.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed