Независне новине, Срна, 1.7.2018, Служењем парастоса почело обиљежавање 76 година од Битке на Козари

Мраковица: 76 година од Битке на Козари, Фото: ТВ БН

Мраковица: 76 година од Битке на Козари, Фото: ТВ БН

БАЊАЛУКА – Служењем парастоса код Спомен-крста на Мраковици је данас почело обиљежавање 76 година од Битке на Козари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Обиљежавање заједнички организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Парастосу присуствују бројни министри Републике Српске, делегација Народне скупштине Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Обиљежавању овог истиријског догађаја присуствују представници поткозарских општина и градова, организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а Републике Српске, удружења која баштине антифашизам, те бројни грађани.

Након парастоса биће положени вијенци код Централног спомен-обиљежја, а потом је предвиђено обраћање званичника, те културно-умјетнички програм.

Битка на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено отаџбинског рата положили су вијенце на Централно спомен-обиљежје на Мраковици поводом обиљежавања 76 година од Битке на Козари.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, делегација Владе Српске на челу са потпредсједником Сребренком Голић, делегације Народне скупштине Републике Српске, Предсједништва БиХ, СУБНОР-а, удружења логораша из Другог свјетског рата из Српске и Србије, те градова и општина које гравитирају Козари.

Вијенце су положили и представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Српске и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, удружења опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и делегација генерала и адмирала Србије.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed