РТРС, 2.8.2021, Од усташког злочина у Шушњару 80 година

Споменик на Шушњару, Сански Мост Фото: Глас Српске, СРНА

Споменик на Шушњару, Сански Мост Фото: Глас Српске, СРНА

Парастосом за убијене цивиле данас се у мјесту Шушњар у општини Сански Мост у Федерацији БиХ обиљежава 80 година од усташког злочина, када је за само три дана на свиреп начин убијено око 5.500 Срба и 50 Јевреја.

– Споменик на Шушњару је од националног значаја за БиХ и непримјерено је стање у каквом се налази, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Истакао је да је то показатељ какав је однос органа БиХ према овом стратишту, а и према стратишту у Гаревицама код Бихаћа.

– У Бихаћу је, само код Гаревица, за неколико дана мучки побијено око 14.000 људи, према енглеским обавјештајним подацима, док су у Старом Броду на Дрини Францетићеве легије за само неколико дана побили 6.000 жена, дјеце и стараца – подсјетио је Милуновић.

Милуновић је навео да се годишњица страдања Срба из Санског Моста о Илиндану 1941. године ове године први пут обиљежава у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Начелиник општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да спомен-обиљежју на Шушњару до сада није дата адекватна пажња у јавном простору и медијима, а сматра да и Шушњар и Корчаница заслужују да буду поштовани као Козара.

Свештеници Српске православне цркве служили су парастос за убијене цивиле, а вијенце и цвијеће положили су министар Милуновић, изасланик предсједника Републике Српске, представници конзулата Србије у Бањалуци, Трећег Република Српска пука, општина Оштра Лука и Нови Град, те организација од јавног значаја проистеклих из одбрамбено-отаџбинаког рата и Републичког секретаријата за вјере.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed