Политика, 12.6.2016, Позив на сарадњу у прикупљању имена српских жртава у ратовима у 20. веку

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Управни одбор Друштва за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, са академиком Василијем Крестићем на челу, упућује позив свим државним органима и институцијама, друштвима за неговање традиција ослободилачких ратова, удружењима бораца из Другог светског рата, удружењима логораша и другим удружењима из времена грађанских ратова у бившој Југославији и рата за Косово и Метохију, односно НАТО агресије 1999. године и свим другим организацијама и појединцима, који имају сазнања и могућности, да се укључе у прикупљање имена српских жртава страдалих у ратовима у току прошлог века. Позив је упућен свима који имају релевантна сазнања о српским жртвама палим у борби, логорима, заробљеништву или било ком другом месту.

Прикупљена имена жртава достављају се Друштву за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, на адресу: Улица Змај Јовина бр. 15, Београд; или електронском поштом на: srpski.memori­ jal@gmail.com.

Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку основано је с циљем трајног обележавања и чувања успомена на српска страдања и жртве током двадесетог века.

Први циљ је да се попишу све српске жртве у ратовима у току протеклог века, а затим да се у Београду подигне одговарајуће здање које ће својим грађевинским, архитектонским и другим обележјима достојно одражавати успомену на страдања срппског народа током 20. века.

 Р. Д.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed