РТРС, 20.4.2017, Промовисана књига „Усташки стожер за Босанску Крајину“

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је промовисана књига „Усташки стожер за Босанску Крајину: студија Милана Вукмановића и избор из грађе“.

Ова књига има велику историјску вриједност, јер је заснована на историјској грађи, чињеницама и свједочењима о усташким злочинима из тог времена, рекао је директор Архива Републике Српске Бојан Стојни.

„Књига садржи историјску грађу која је заснована на три извора – записи са суђења 1947. године усташком стожернику Виктору Гутићу и његовим сарадницима у Бањалуци, оптужницу Окружног јавног тужилаштва Бањалука, те пресуду Врховног суда тадашње Народне Републике БиХ“, истакао је Стојнић.

Помоћник директора Архива Верица Стошић рекла је да књига Милана Вукмановића показује како је у то вријеме била организована усташка власт на подручју Бањалуке и Босанске Крајине.

„У то вријеме једноставно није било могуће бити Србин, Јевреј, Ром или човјек који другачије и нормално мисли о животу“, истакла је Стошићева.

Она је подсјетила да је у то вријеме усташка власт у Бањалуци натјерала велики број православаца да пређу у католике, наводећи податак из архивске грађе да је само у Бањалуци 1.213 Срба натјерано да пређе у католике.

Стошићева је говорила и о биографији Милана Вукмановића.

Сарадник у Архиву Републике Српске Боривоје Милошевић рекао је да је усташки стожерник Виктор Гутић у то вријеме био господар живота и смрти на подручју Бањалуке и Босанске Крајине.

„Гутић је, како га је описао један од свједока на суђењу био човјек из таме, који се у таму и вратио“, истакао је Милошевић.

Промоцији књиге присуствовали су представници Архива Републике Српске, историчари, јавни радници из области културе и науке.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed