СРНА, 20.4.2017, Положени вијенци на спомен-плочи Дражи Михаиловићу

ПЕТРОВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ – Представници удружења „Ствараоци Републике Српске“ и Равногорског покрета положили су данас у Петрову вијенац на спомен-плочу ђенералу Дражи Михаиловићу, подигнуту на мјесту гдје је 20. априла 1941. године одбио да призна капитулацију тадашње војске.

Представник „Ствараоци Републике Српске“ Миладин Недић рекао је новинарима да је на данашњи дан Михаиловић донио одлуку да дигне устанак у поробљеној Европи и брани човјечанство од фашизма.

Недић подсјећа да је Михаиловић, након што је сазнао за одлуку тадашње Владе Краљевине Југославије да потпише капитулацију, одржао говор својој јединици наводећи да не признаје капитулацију и да почиње са герилском борбом против окупатора.

Историчар из Београда Радован Калабић каже да је Лужањак, висораван на Озрену, прво мјесто у Европи на коме је пружен отпор нацистичкој Њемачкој.

Он је навео да је Михаиловић на том мјесту изговорио чувену реченицу да српски језик не познаје ријеч капитулација.

„Тако је и почео први устанак српског народа против Хитлера“, рекао је Калабић.

Он сматра да су у званичној историји прећутана многа поглавља.

„Ми, нажалост, тек из немачких извора сазнајемо да је први оружани сукоб био у добојском селу Шеварлије, када су Немци објавили смртовницу свог тенкисте који је погинуо у борби са брзим одредом на чијем челу је био Дража Михаиловић“, рекао је Калабић.

Он је подсјетио да је Осми бомбардерски пук Краљевине Југославије први и једини у то вријеме у Европи бомбардовао територију нацистичке Њемачке, као чин одмазде за бомбардовање Београда, узлетевши са аеродрома Ровине код Бањалуке.

Спомен-плоча ђенералу Дражи Михаиловићу, односно Равногорском покрету, у знак сјећања на 20. април 1941. године постављена је на Лужањку, висоравни на Озрену, 23. априла 2005. године, а улица у Петрову која води до спомен-плоче носи име ђенерала Драже.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed