РТРС, 6. 8. 2023, Обиљежено 28 година од страдања Срба у Новом Граду и Сводни

Нови Град, мост Спаса: Саво Штрбац, спуштање венца у Уну Фото: РТРС

Нови Град, мост Спаса: Саво Штрбац, спуштање венца у Уну Фото: РТРС

Мост спаса – овај назив мост који повезују Нови Град и Двор добио је, јер је преко њега у августу 1995. године прешло више од 100 хиљада Срба са Кордуна, Баније и Лике, бјежећи пред хрватском војском. За шест цивила, које су погинули у нападу хрватске авијације на избјегличку колону, у Сводни код Новог Града служен је помен.

Непрегледну колону изморених и протјераних српских цивила из Лике, Баније, Кордуна и Далмације, осмог августа у Сводни, бомбардовали су хрватски авиони. Пред ракетама хрватских авиона, животе су спасавали Срби из Крајине, али и становници Сводне. Милка Жујић прича да јој је тада уништен дио куће, али да су успјели преживјети напад.

– Када смо изашли из кућа, око куће лешеви. Бака и деда, што су пили код нас кафу изашли су и нису успјели ни до својих кола доћи јер кад је почело бомбардовање бјежали су на све стране. Ту је било лешева колико год хоћете – присјећа се Жујићева.

Мост на Уни, између Двора и Новог Града, прије 28 година био је спас за више од стотину хиљада протјераних Крајишника, који су животе спасавали бјежећи у Републику Српску. У знак сјећања на те тужне дане, у Уну је са Моста спаса и ове године спуштен вијенац.

– Гдје год да кренете преко овог моста према Кордуну, Банији и том дијелу Лике видите да су то само згаришта, рушевине, закоровљене њиве нешто што сигурно Европа нема чиме да се дичи – рекао је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

У акцији хрватске војске и полиције “Олуја” протјерано је више од 220 хиљада Срба из тадашње Републике Српске Крајине. Према подацима Документационо-информационог центра “Веритас” страдале су 1893 српске жртве.

– Од те бројке укупно погинулих и несталих ми још тражимо трећину или 631, а међу њима је чак 51 проценат жена и 75 процената цивила – рекао је Саво Штрбац директор Документационо-информациони центар “Веритас”.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење. За масовне злочине, који су почињени у овој акцији, међутим, за 28 година нико није осуђен.

Породице жртве очекују да би дијелић правде могла дати оптужница против четворице хрватских пилота, осумњичених за бомбардовање избјегличких колона у Сводни и на Петровачкој цести, а коју је подигло тужилаштво у Београду.

Након помена који је служио парох Зоран Благојевић, представници Документационо-информационог центра “Веритас” и општине Нови Град положили су вијенци на спомен-крст.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed