СРНА, 5. 8. 2023, Владика новобрдски Иларион: Окренути се Богу и презрети зло

Свети Новомученици Пребиловачки

Свети Новомученици Пребиловачки

ПРЕБИЛОВЦИ – Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион поручио је у Пребиловцима на предавању „Нови завјет пребиловачки“ да се треба окренути Богу и презрети зло.

Епископ је рекао да се у Пребиловцима сагледава истина о цијелом свијету, као и у светом граду Јерусалиму, да се ту види да је истина овог свијета мучеништво.

„Овде када дођеш немаш осећај да си у Храму Христовог Васкрсења, него да је ту Јерусалим, да је ту цела Света Земља, као мали град за децу, за децу која су сада у близини Христовој“, додао је владика Иларион.

Владика Иларион је поручио да треба размислити о тајни преображаја, гдје се зло превазилази и улази у простор нове твари Васкрсења Христовога, гдје је гробница, јама, празна зато што се десило васкрсење.

„И то мјесто страдања, ужаса, агоније, тријумфа сваке врсте изопачености постаје мјесто славе Божије, благодатне силе и заправо мјесто и простор и вријеме Новог завјета, простор преображене твари“, додао је владика.

Епископ Иларион истакао је да се не треба бавити злом.

„Не треба зло као такво да постане нешто чему смо ми усмерени, па макар желели и да га предупредимо. Tреба да се фактографски ствари знају, да се зна шта се десило и не треба да будемо наивни, нити немарни у вези са вршењем помена“, додао је владика.

Епископ је нагласио да су људи који су преживјели пребиловачке јаме пред тим злом нијеми и од тог зла окренути.

„Искуство људи који су преживели те јаме страшне, који су из њих изашли је било такво да се у њима није видео ни траг освете, нити тежња, ни покушај да се то зло објасни“, додао је владика.

Владика каже да су ти људи, како је чуо, у дубини душе опростили.

„Tи људи које је та стихија захватила су најнесрећнији људи за које се треба молити“, додао је владика.

Владика је указао да је парадокс православне вјере да су понижени и страдали у слави небеској, у близини Божијој и у радости, а да су они који су тријумфовали у својој силини ту муку и биједу коју су наносили другима тада, пријенели на своја будућа покољења.

„То ескалира у некоме злу, које дај Боже да престане. За те људе, злочинце и њихове потомке треба да се молимо да би што мање зла било у свету. У том смислу нам је дат презир, да бисмо се трудили да презиремо зло, да се не бавимо њиме, рационално да га обрадимо, али да то никада не уђе у наше срце и да нас то мотивише и буде узроком нашег дејства, него да будемо окренути ка Богу, а зло да презиремо“, навео је владика Иларион.

Владика је навео да Херцеговци имају тежину која долази из те тајне јама над којима су одрастали.

„Ми смо тим белегом обележени. Ко жели од тога да побегне све више и дубље тоне у већу заблуду, а бежећи од те тежине себе лишава ове лепоте, јер праве лепоте нема без те тежине. Праву лепоту човек не може да доживи без муке“, додао је владика.

Прослављање Светих мученика пребиловачких наставља се вечерас служењем вечерње Литургије у Храму Васкрсења Христовог, а сутра ће Свету Архијерејску Литургију служити више епископа Српске православне цркве.

У оквиру обиљежавања Светих пребиловачких и осталих херцеговачких мученика синоћ је у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима служен акатист Светим мученицима, а потом је Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион, викар патријарха српског, одржао предавање о теми „Нови завјет пребиловачки“.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио је владици Илариону што је заједно с њим дошао у Пребиловце.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed