РТРС, Срна, 12. 5. 2022, На спомен-костурницу у Глини данас постављен крст

Глина: Крст на спомен-костурници ликвидираних Срба са Баније и Кордуна, први пут после 81 године, 12. 5. 2022. Фото: РТРС, Срна

Глина: Крст на спомен-костурници ликвидираних Срба са Баније и Кордуна, први пут после 81 године, 12. 5. 2022. Фото: РТРС, Срна

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов изјавио је Срни да је на његову иницијативу Вијеће српске националне мањине данас поставило крст на спомен-костурницу у Глини која је подигнута 1951. године и да је средства за комплетну реконструкцију костурнице, укључујући и крст, прошле године обезбиједила Влада Републике Српске.

Арлов је додао да је крст постављен на његову иницијативу као потомка звјерски убијених жртава 1941. године и Вијећа српске националне мањине града Глине.

За вријеме комунистичке власти православни крст никада није био на костурници. Ови мученици су звјерски убијени прије 81 годину, мада су сви били крштени. Сви су били писмени и у цркви су научили писати. Први пут у миру њихове кости леже под крстом. Амин, Боже – рекао је Арлов.

Он ће, као потомак српских жртава које су усташе звјерски поклале 1941. године, сутра присуствовати парастосу у спомен-костурници на православном гробљу у Глини и положити вијенац у знак сјећања на више од 2.000 углавном Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941.

Арлов је захвалио Влади Републике Српске за средства којима је обновљена спомен-костурница у Глини.

– Она ће служити у наредним деценијама свим генерацијама да се овај стравични злочин никад не заборави, гдје се могу сви потомци и Срби поклонити овим мученицима и невиним српским жртвама које су усташе уз подршку Трећег рајха убиле само зато што су Срби“, навео је Арлов.

Спомен-костурница у Глини подигнута је 1951. године и у њу су пренесени посмртни остаци из јама у које су побацани звјерски убијени Срби у великом злочиначком покољу.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed