РТРС, 27.7.2018, Обиљежавање Дана устанка против фашизма

Дрвар, илустрација Фото: Visitmycountry.net, РТРС

Дрвар, илустрација Фото: Visitmycountry.net, РТРС

На Бањ брду у Бањалуци и Милића Гају код Козарске Дубице данас се обиљежава Дан устанка против фашизма 1941. године.

Прије 77 година, на данашњи дан, у Дрвару је изведена прва устаничка акција на територији БиХ, којом су народи започели оружану борбу против фашистичког окупатора и његових савезника у Другом свјетском рату.

На спомен-обиљежју на Бањ брду, вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, делегације СУБНОР-а, изасланик предсједника Републике Српске, градоначелник и предсједник скупштине Бањалука, представници Јеврејске општине Бањалукa као и бројни потомци страдалих у борби против фашизма.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је да је српски народ опстао на простору данашње Републике Српске захваљујући борцима против фашизма.

Он је нагласио да је Бањалука у борби против фашизма дала велику жртву.

– Милион људи страдало је на простору БиХ у Првом и Другом свјетском рату – рекао је Савановић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је жртва свих оних који су дали живот у борби за слободу оставила дубок траг у стварању нових друштава и друштвених односа.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да је значајно што су се људи са ових простора у вријеме када је фашизам прекрио цијелу Европу подигли на устанак и опстанак на овим просторима.

Предсједник бањалучког Градског СУБНОР-а Раде Ђајић рекао је да је Бањалука дала 3.000 бораца у антифашистичкој борби, као и да је изњедрила 21 народног хероја и 40 истакнутих револуционара.

 

 

Дрвар поново обиљежава Дан општине

Свечаном сједницом локалног парламента и полагањем вијенаца код споменика посвећеног жртвама фашистичког терора, Дрвар данас, након 23 године, поново обиљежава 27. јули као Дан општине.

На свечаној академији, вечерас ће бити додијељена највиша признања појединцима, који су заслужни за развој ове општине у свим сферама.

На свечаној академији која ће бити одржана у Дому културе у Дрвару у 18.00 часова биће додијељена општинска признања појединцима који су допринијели развоју и промовисању ове општине.

Почасним грађанином Дрвара проглашен је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а посланик у парламенту БиХ Никола Шпирић Шпирић ће добити захвалницу за помоћ економском развоју општине.

– 27. јул је све до 1995. године био Дан општине Двар, а ми смо ове године донијели одлуку да поново почнемо да обиљежавамо овај датум. Општинско вијеће је одлуку донијело гласовима свих српских одборника, док су хрватски одборници напустили сједницу, јер то, према њиховим изјавама, вријеђа хрватски народ у Дрвару – истакао је начелник општине Горан Броћета и додао да се Дрвар данас вратио на стазу старе славе.

Дрвар је током Другог свјетског рата био слободан 1.000 дана више од било којег другог града у окупираној Европи.

Дана 27. јула 1941. године у Дрвару је почео устанак народа против фашистичких окупатора, који се проширио на сусједне територије.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed