РТРС, СРНА, 19. 3. 2023, Одата почаст најмлађем борцу Војске Републике Српске

Споменко Гостић (1978–1993)

Споменко Гостић (1978–1993)

На мјесном гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај данас је служен парастос и одата почаст најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу.

Пошту младом српском борцу, који је страдао од гранате 20. марта 1993. године, одали су чланови породице, некадањи саборци и поштоваоци.

Парастос је служио свештеник Владимир Кукић, који је поручио да је Споменко свима показао шта је љубав према родној груди, као и да у најтежим временима не треба запоставити и заборавити огњиште дједово и прадједово.

– Нека нам данас Споменко буде примјер да не затварамо и продајемо наша огњишта, већ да их што чешће посјећујемо – изјавио је Кукић, те изразио задовољство што је сваке године већи број људи који долази на Споменков гроб, како би му одали почаст.

Аутор документарног филма „Споменко на вјечној стражи“ и књиге „Споменко и Озрен“ Миле Савић рекао је да су се неке ствари покренуле како би се од заборава сачувала жртва Споменка Гостића, али да то све није довољно, као ни за друге младе људе који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату и створили Републику Српску.

– Споменко још увијек живи јер га се сјећамо – истакао је Савић и изразио задовољство што је локално гробље у којем Гостић почива постало саборно мјесто и мотивише некадашње становнике да се враћају у овај крај, обнављају уништене куће у борби да опстану на својим огњиштима.

Споменкова тетка Мирославка Стојановић рекла је да је Гостић и поред изузетно тешког дјетињства и занемарен од оца био друштвен и разуман дјечак, који је упркос својој младости увијек био на услузи, па је тако и током ратних сукоба несебично помагао и био уз саборце.

Добојлија Марко Томић најавио је да планира да покрене иницијативу да једна улица или парк у овом граду добију назив по Споменку, који је, како је рекао, синоним за јунаштво.

Гостић, петнаестогодишњи дјечак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, по окончању протеклог рата припали су Федерацији БиХ.

Обнову Гостићевог споменика организовали су 2017. године чланови Удружења Насљеђе из Бијељине.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју, која је 20. марта 2014. године постављена у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са ликом овог дјечака у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Гостића је 28. августа 2021. године откривен и освештан у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed