РТРС, 22.4.2016, У Млаки код Јасеновца служена литургија и помен жртвама усташког терора

Млака: Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама

Млака: Молитвено сјећање и меморијална академија у помен јасеновачким жртвама

На данашњи дан 1945. године извршен је пробој јасеновачких логораша. У храму Светог пророка Илије у селу Млака код Јасеновца, служена је литургија и помен жртвама страдалим у јасеновачким логорима.

Годишњица пробоја јасеновачких логораша, једна у Млаки, друга код јасеновачког Каменог цвијета. На једној страни Срби, на другој – државни врх Хрватске. Помену у Млаки, десетак километара од Јасеновца, служио је митрополит загребачки Порфирије, владика славонски Јован и умировљени владика Атанасије.

Литругији су присуствовали министри из Српске и Србије Дане Малешевић и Александар Вулин и представници Српског народног вијећа, предвођени Милорадом Пуповцем.

Истовремено, у Меморијалном комплексу Јасеновац били су хрватски званичници, јер Срби, Јевреји и антифашисти ове године не желе да заједно с политичким врхом Хрватске обиљеже годишњицу, због ревитализације усташтва у Хрватској.

Младен Кулић, предсједник вјећа српске националне мањине у Вировитичко-подравској жупанији је истакао да се овакав став владе, која врши ревизију прошлости на најгрубљи начин реафирмирајући национализам и усташтво, не може толерисати.

Митрополит Порфирије је нагласио да је ревитализација зла већи гријех од онога који су починили злочинци.

„Зато што ничим условљени, ничим изазвани, они који минимизирају и релативизују зло, уствари дају сигнал да је то добар пут, да није лоше чинити зло, само је важно на који га начин маскирати“, рекао је митрополит Порфирије.

На изненађење многих, данас је у Млаки и био и контроверзни министар културе Хрватске Златко Хасанбеговић. Прије неколико мјесеци објављена је његова фотографија са усташком капом, о чему су писали и свјетски медији. Српска и јеврејска заједница у Хрватској сматрају га најодговорнијим за оживљавање усташке идеологије. Хасанбеговић негира личну одговорност што се ове године одржавају чак четири комеморације.

„Ја нисам одговоран за овакво стање. Овдје сам у знак поштовања према жртвама и њиховим потомцима, али и епископима, митрополиту и њиховим вјерницима“, истиче Хасанбеговић.

Хасанбеговић је данас стигао и у Јасеновац гдје је одржана државна комеморација Хрватске. Тамо није било представника јеврејске заједнице и Српског народног вијећа, ни антифашистичких организација.

Са ове стране Уне данас у Доњој Градини, највећем стратишту Јасеновца у знак сјећања на жртве геноцида вијенце су положили народни посланик Дарко Бањац, и представници СНСД-а и ДНС-а из Козарске Дубице.

Прије седам дана жртвама јасеновачког логора комеморацију је одржала Координација јеврејских општина, а у недјељу ће је организовати Савез антифашистичких бораца.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed