РТС, 25.9.2021, На војном гробљу Зејтинлик обележене 103 године од пробоја Солунског фронта

Ђорђу Михајловићу, чувару српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну, Дарија Кисић Тепавчевић уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом „Захвална Србија” (Фото Танјуг/МРЗС/Ђорђе Крстић)

Ђорђу Михајловићу, чувару српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну, Дарија Кисић Тепавчевић уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом „Захвална Србија” (Фото Танјуг/МРЗС/Ђорђе Крстић)

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић предводила је у комплексу српског Војног гробља Зејтинлик у Солуну државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима поводом 103 године од пробоја Солунског фронта.

Министарка је на Војном гробљу Зејтинлик разговарала са вишедеценијским чуваром тог гробља Ђорђем Михаиловићем, коме је уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом „Захвална Србија“.

Кисић Тепавчевићева је том приликом истакла немерљив допринос Ђорђа Михаиловића очувању сећања на пробој Солунског фронта и на страдале српске војнике, који почивају на Војном гробљу Зејтинлик.

„Ваша земља Вам је бескрајно захвална на свему што чините. Хвала Вам што младе генерације учите и подсећате на велику жртву коју је српска војска поднела управо да бисмо ми данас живели у миру и слободи“, рекла је Кисић Тепавчевићева.

У Спомен књигу министарка је уписала: „Српски јунаци, ваша храброст и ваш подвиг ће Србија вечно да памти“, саопштило је министарство.

Комеморативној свечаности на Војном гробљу Зејтинлик присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, делегација Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed