ИН4С, 26. 2. 2024, На данашњи дан почео Топлички устанак

Топлички устаници Фото: ИН4С

Топлички устаници Фото: ИН4С

На данашњи дан, 26. фебруара 1917. године, у окупираној Србији, почео је Топлички устанак против бугарских и аустроугарских трупа, изазван масовним терором, пљачком и паљевином села и присилном регрутацијом. Окупатори су узвратили суровим репресалијама – побијено је око 20.000 људи, а у Топлици је уништено 55 села.

Јабланичко-топлички устанак је био српски устанак против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог свјетског рата. То је био једини устанак у некој окупираној држави током цијелог Првог свјетског рата.

Историчари, домаћи и страни, који су обрађивали један од дотле највећих ратова у историји човјечанства, нису могли да превиде и не забиљеже Топлички устанак, једну од његових снажних и веома упечатљивих епизода.

Записи о отпору народа на југу Србије, у условима окупације и владавине терора, обишли су у то вријеме путем новинских извештаја многе делове света. Топлица, Јабланица, Пуста река и друга подручја, дотле анонимна чак и за добар дио српске јавности, постала су позната далеко ван граница Србије. Храброст, одлучност и спремност људи тих крајева на жртве, изазивали су неподељене симпатије, признања и подршку многих земаља до којих је допирао глас о Топличком устанку.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed