Танјуг, РТС, 15.12.2015, Обележен Дан архивâ у Србији

Поводом Дана архива у Србији додељене награде „Златна архива“ Фондације Александра Арнаутовића и Годишња награда Ђурђа И. Јеленића.

Како се наводи у саопштењу Архива Србије директор те установе Мирослав Перишић изјавио је да је Дан архива у Србији време када рад архивиста постаје видљив, као и доприноси архивских дародаваца, попут Милице Димитријевић и Владимира Мићуновића који су архиве својих породица и предака предали Архиву Србије.

Перишић је најавио да ће до краја године Архив Србије од једног дародавца добити на поклон фото-албум леди Пеџет са 98 фотографија из Првог светског рата.

Он је саопштио да је после потписивања протокола о сарадњи са Генералном дирекцијом турских архива, прва фаза истраживања управо окончана, да је архивист Архива Србије обавио истраживања архивске грађе у Отоманском архиву, а као резултат тог истраживања похрањено је у Архиву Србије 14.893 документа у дигиталној форми.

Реч је документима значајним за историју српског народа која обухватају период од 1450. до 1700. године.

У наредним фазама истраживања очекује се да ће у Архиву Србије бити похрањено више од 200.000 докумената који се односе на историју српског народа под турском влашћу.

Поводом Дана архива у Србији отворена је и изложба „Подсећања“ која је приређена поводом годишњица рођења или смрти истакнутих стваралаца.

Изложбу прате издања другог кола библиотеке Подсећања која је приредила ауторка изложбе Ана Кос Вујовић на основу докумената из фондова и збирки Архива Србије: Јован Цвијић 1865-1927, Михаило Валтровић 1839-1915, Милорад Павловић Крпа 1865-1957 и Љубомир Јовановић 1865-1928.

Издања је представио директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац истакавши да ће се том серијом подстаћи интерес за фондове Архива Србије и дати идеја истраживачима где могу да трагају у оквирима својих тема, као и да ће се из таме скоро потпуног заборава истргнути многа заслужна имена која су утицала на изграђивање и учвршћивање националног идентитета.

Награде Златна архива из Фондације Александра Арнаутовића за допринос архивској струци за 2015. додељене су Љиљани Ђуровић, архивском саветнику Историјског архива Ниш и Зорану Поповићу, директору Историјског архива „Рас“ Нови Пазар.

Из Задужбине „Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић“ додељена је награда Ђурђа И. Јеленића за научни рад из области архивистике и историографије, објављен 2015. писан претежно на основу архивске грађе која се чува у архивима у Србији.

Награда је додељена Илији Мисаиловићу за монографију Кремна, село на путу Ужице – Вишеград.

Обележавању Дана архива у Србији присуствовали су председник САНУ академик Владимир Костић, потпредседник САНУ академик Љубомир Максимовић, декан Филолошког факултета Александра Вранеш.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed