РТВ Суботица, 14.6.2021, Комеморација жртвама логора у Барчу и Шарвару

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српскепомен

У знак сећења на невино страдало становништо из Мишићева и Рате, које су мађарски окупатори пре тачно 80 година принудно послали у логоре Барч и Шарвар, у овим селима одржане су комеморације.

Како сведочи Перо Шуњка, један од потомака жртава, становнике Мишићева окупили су у дворишту једне од сеоских кућа, а могли су да понесу пакет који је могао да стане на један прст. Потом су били принуђени да иду пешке све до Бајмока где су их у вагонима чекали и становници Рате.

Воз их је одвезао у логор Барч где су стигли 15. јуна 1941, а у децембру исте године пребачени су у логор Шарвар. Страдања мештана Рате присећа се и потомак Драгутин Лукић који каже да су мађарске окупационе снаге по уласку у село убиле десет мештана, као и да су терорисали Раћане све док их нису интернирали у логор.

Уз бројне мештане, почаст жртвама одали су и Сава Стамболић, шеф кабинета граоначелника, као и Бојан Шоралов, начелник Севернобачког управног округа. Они су истакли да Град Суботица и Република Србија подржавају догађаје који нас подсећају да не заборавимо животе оних који су неправедно страдали.

Мештани села ослобођени су тек у марту 1945. када је Црвена армија ушла у логор у Шарвару.

Никола Булатовић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed