Глас Српске, СРНА, 25. 6. 2023, Братић: Први ратни злочини у Европи након Другог свјетског рата извршени у Словенији над припадницима ЈНА

Словенија: Злочин над регрутима ЈНА у Шкофју, 1991.  Фото: Youtube, screenshot

Словенија: Злочин над регрутима ЈНА у Шкофју, 1991. Фото: Youtube, screenshot

Први ратни злочини на простору Европе након Другог свјетског рата извршени су у Словенији над припадницима ЈНА јуна и јула 1991. године, а некажњени поступци словеначког руководства били су матрица за сецесионисте Хрватске и БиХ што је довело до смрти више од 130.000 људи, рекао је у изјави за Срну адвокат Душан Братић.

Братић је истакао да бивши предсједник Словеније Милан Кучан и тадашњи министар одбране Јанез Јанша улазе у ред највећих ратних злочинаца које нико још није званично позвао да положе рачуне.

Братић је, поводом 32 године од „рата у Словенији“ – оружане сецесије Словеније и сурових убистава припадника ЈНА од 27. јуна до 7. јула 1991. године, подсјетио да је прво илегално наоружавање почело у Словенији преко луке Копар у словеначком дијелу Истре, а не у Хрватској.

„Истраживања су показала да је налогодавац проливања крви по сваку цену био Јанез Јанша, а да је Милан Кучан о извршеним злочинима извјештаван, али ништа није предузео да се извршиоци казне. То је била каписла и матрица за сецесионисте и екстремисте Хрватске и БиХ, и тако је у наредне четири године живот изгубило преко 130.000 људи, већином цивила, а за преко 10.000 се још трага“, рекао је Братић, који је и адвокат оштећених у злочину на Петровачкој цести 1995. године.

Он је примијетио да је потом пропагандом измијењена свијест народа, а Србија и српски народ проглашени су за агресора у четири исконструисана рата, од Словеније до Косова и Метохије, све вријеме игноришући постојање једног јединог легитимног субјекта, Југославије.

„Према томе, Милан Кучан и Јанез Јанша су лучоноше рата и тешких разарања и страдања на овим просторима. Они улазе у ред највећих ратних злочинаца које нико још није званично позвао да положе рачуне“, истакао је Братић.

Када је ријеч о броју убијенх, Братић је навео да није тачан податак присутан већ 32 године о 44 страдала припадника ЈНА и нагласио да су словеначки терористи на територији Словеније убили 46 припадника савезне армије.

„Ријеч је о томе да су двојица рањених преминула од последица накнадно, а један војник је убијен у Загребу снајперском пушком из стана зграде приликом покрета јединице ка Словенији, па и њега треба уврстити у жртву тим поводом“, навео је Братић.

Током неколико дана рата у Словенији рањено је 186 припадника ЈНА, а како истиче, у логоре је затворено 2.663 припадника армије који су се прадали, од тога 253 старјешине, а остало војници.

 

Вагон „Стока за Србију“

Братић је рекао да су припадници ЈНА у логорима злостављани на монструозне начине, затварани у рударска окна, симулирана стријељања, премлаћивани ланцима, младићи српске и црногорске националности тјерани су да се међусобно боре на живот, скидани до гола па преливани моторни уљем и вожени затворени у хладњачама по кривинама, након чега су многи психички обољели.

„Неки су везивани ланцима за возила и вучени по асфалту, као на пример потпуковник Исаковић у Копру. У Београд је стигао редовни међународни воз за који је прикачан сточни вагон са заробљеним војницима на којем је написано ‘Стока за Србију'“, подсјетио је Братић.

Према његовим ријечима, свака иницијатива у Словенији да се неки од појединачнх злочина расвијетли и извршиоци гоне, попут случаја на караули Холмец, угушена је, а Словенија је 2018. године одбила да пружи међународну правну помоћ на захтјев Србије поводом мучког убиства тројице и рањавања више припадника ЈНА у Шкофијама 29. јуна 1991. године у току примирја.

„То одбијају, својима не суде за злочине, а недавно у Љубљани усвајају такозвану Љубљанско-Хашку конвенцију о сарадњи држава у гоњењу ратних злочина за које је надлежан такозвани Римски статут, а заправо у гоњењу злочина у рату у Украјини. Тиме Словенија показује да је не интересује извршавање међународне обавезе и показује свој праву природу и карактер свога друштва и државе, злочиначку. Темељи те државе заливени су крвљу невиних голобрадих младића“, поручио је Братић.

Он је напоменуо да је прва подршка и подстрек инструментализованим албанским рударима који су се 27. фебруара 1989. године самозатворили у руднику Трепча штрајкујћи због промјена Устава Србије стигао од институција Словеније, као и да је марта 1991. године са хрватским предсједником Фрањом Туђманом словеначко руководство договорило војну испомоћ у сецесији.

Зато је, како сматра, позивање Словеније на Европске принципе и вриједности, демократију и људска права лажно и представља само уцјењивачки инструмент њихове спољне политике ради остваривања политичко-економских интереса.

„Због човечности, први ратни злочини у Европи након окончања Другог светског рата, ови у Словенији 1991. године, не смеју остати некажњени и то је јасна морална и правна обавеза свих нас, да нам се историја не би понављала као добро ненаучена лекција“, закључио је Братић.

Десетодневни сукоб у Словенији почео је два дана након што словеначки и хрватски парламенти 25. јуна донијели одлуке о проглашењу независности чиме је формално почео распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије /СФРЈ/.

Два дана касније јединице ЈНА напустиле су касарне и кренуле на граничне прелазе тадашње СФРЈ који су се налазили, између осталог и у Словенији.

Приликом опсада војних база ЈНА у Словенији, долази до крвавих напада словеначких територијалаца на војнике тада регуларне војске СФРЈ, у којима су убијени официри и војници ЈНА на одслужењу редовног војног рока,

Од 47 убијених војника, њих 29 били су стари између 19. и 22. године.

Неки од њих умрли су у мукама од задобијених рана јер су словеначке снаге спријечиле да на вријеме добију помоћ.

Тако је страдао и војник Дејан Бјелогрлић /20/ из Вајске код Бача, који је рањен у нападу ТО Словеније на колону војних возила у словеначком селу Раскржје.

У документима Комитета за злочине Србије и Црне Горе, који је објавио „Глас јавности“ 2003. године, каже се да је Дејан умро усљед великог крварења, јер је онемогућено његово благовремено збрињавање због честог и очигледно непотребног задржавања возила и малтретирања људи у санитету на путу ка болници.

Према налазу медицинских стручњака, задобијене повреде не би довеле до смрти да је младом војнику била пружена правовремена медицинска помоћ.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed