Спутњик, 28. 4. 2023, Коначно на дневном реду Резолуција о усташким зверствима над децом – предлаже се Дан Србоцида

Јасеновац, сестра Марија Фото; Јасмина Ковачевић, Твитер

Јасеновац, сестра Марија Фото; Јасмина Ковачевић, Твитер

„Резолуција о усташком инфантициду Независне Државе Хрватске над српском, јеврејском и ромском децом у дечјим логрима смрти (1941-1945)“ усвојена је данас у Народној скупштини Републике Србије. По први пут после Другог светског рата, оваква резолуција ће бити покренута пред Уједињеним нацијама, на Међународни дан победе над фашизмом.

Резолуција је представљена на другом дану четвородневне научне конференције „Јасеновац – Аушвиц Балкана“, организоване у знак сећња на преживелу децу усташких стратишта. То је уједно и прва Међународна научна конференција о дечјим логорима смрти, а одржала се у Народној скупштини Републике Србије.

 

Деца логораши говоре

Текст резолуције наводи да су преживела деца логораши из Јасеновца, Јастребарског, Сиска „и других логора смрти усташке нацистичке Независне Државе Хрватске“, научници из целог света и чланови међународне групе „ГХ7 – Стоп ревизионизму“, чланови Института и Истраживачке фондације Диана Будисављевиц́, Европске ромске уније и Фондације за пројекте о холокаусту у САД сагласни су око 16 кључних тачака везаних за тему дечјих губилишта у усташкој хрватској држави.

Једини дечји логори на свету

Резолуција потврђује да је у окупираној Европи само нацистичка Хрватска имала специјализоване логоре смрти за српску, јеврејску и ромску децу, уз истицање да је Јасеновац био један од најозлоглашенијих и најбруталнијих логора за истребљење од укупно осам логора истребљења у Другом светском рату на територији читавог континента.

Србицид – геноцид над Србима

Покретачи резолуције подржавају одржавање културе сећања на све жртве, а посебно на децу логораше, која су неретко била и одојчад.

С тим у вези, покреће се иницијатива за проглашењем 28. априла за Дан геноцида над СрбимаДан србицида, будући да дан геноцида над Јеврејима и Ромима већ постоји.

Међународна осуда

Резолуцијом се оштро залаже за спречавање ревизионизма и најоштрије осуђује рехабилитација оснивача усташког клеронацизма Хрватске католичке цркве, надбискупа Степинца, и других ратних злочинаца усташког режима. Позива се на брзо реаговање и снажно супротстављање неоусташтву и другим облицима фашизма, расне дискриминације и мржње, а жестоко се противе минимизирању броја жртава геноцида у Јасеновцу.

Резолуцијом усвојеном у Народној скупштини Републике Србије 28. априла 2023. године позивају се Уједињене нације, Европски парламент, ИХРА и све друге организације које се баве Холокаустом, јеврејске организације и све владе да се супротставе и осуде величање усташке идеологије, да забране употребу усташких симбола и поздрава „За дом спремни“, као и да осуде рехабилитацију осуђених ратних злочинаца из Другог светског рата.

Све тачке резолуције биће покренуте кроз Уједињене нације на Међународни дан победе над фашизмом, 9. маја 2023. године, у Њујорку. Први пут после Другог рата и осамдесет година после  стравичног геноцида почињеног у усташкој Хрватској, оваква резолуција биће представљена међународној јавности.

 

 

Милица Тркља

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed