Срби.хр, 7.10.2010, Заједнички на истраживању страдања у Срему

Војни архив Фото: Политика, Д. Јевремовић

Војни архив Фото: Политика, Д. Јевремовић

Потписан споразум о сарадњи Заједничког већа општина из Вуковара и Архива Војводине.

У Новом Саду је 6. октобра потписан Протокол о сарадњи између Заједничког већа општина и Архива Војводине који се односи на заједнички посао везан за прикупљање докумената о страдању људи са подручја Срема током Другог светског рата. Носилац овога пројекта под називом Прикупљање података о жртвама на територији Срема од 1941. до 1945. у току Другог светског рата је Архив Војводине који је сличне споразуме о сарадњи потписао и са другим институцијама и установама.

– Заиста ми је задовољство што смо данас потписали споразум са Заједничким већем општина. Архив Војводине има на десетине споразума потписаних са установама и организацијама у Србији и ван Србије, али верујте ми да ми је ово један од дражих које сам потписао у име своје установе. Захвалан сам што ћемо и досадашњу добру сарадњу са Заједничким већем општина проширити на разна поља истраживања и разне пројекте – истакао је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

На овом послу ангажовано је доста архива и установа са подручја Републике Србије, а потписивањем споразума овом пројекту прикључило се и Заједничко веће општина тако да ће се истраживање страдалих током Другог светског рата проширити и на део Срема који се налази у Хрватској.

– Истраживање жртава у Срему током постојања Независне државе Хрватске од 1941. до 1945. године је један веома важан пројекат не само за нашу установу него и за нашу покрајинску Владу која је и донела прошле године одлуку да се Архив Војводине прихвати овог важног задатка, да се обједине и прикупе сви постојећи подаци о жртвама на подручју Срема од Винковаца, Вуковара, Илока, Шида па све до Земуна. До  сада ти подаци нису обједињени, нису систематизовани на једном месту и ми смо кренули у тај велики посао, формирајући комисију и кренувши оперативно да радимо крајем прошле године на том пројекту – нагласио је Кузмановић.

 

У плану споменик за све страдале

Досадашњим радом прикупљено је скоро 40 хиљада имена страдалих људи на простору Срема у том периоду. Такође, радом на терену примећено је да су сами споменици у добром делу девастирани и да је баштина угрожена готово на сваком кораку, а многи споменици из Другог светског рата су запуштени и зарасли у траву.

– На нама је да пронађемо те споменике и да упутимо оне који су задужени да брину о њима, а то су Заводи за заштиту споменика културе, да њима те податке и фотографије доставимо како би радили на обнови и чувању тих споменика, а податке које ми проналазимо на њима да укрстимо са подацима које имамо, да утврдимо тачан број и да тај један веома важан посао од националног значаја завршимо. Поред постављања базе података, објављивања у штампаном издању тих имена планирамо да у наредном периоду подигнемо једно спомен обележје у централном делу Срема, а у знак сећања на све страдале у Другом светском рату на овом подручју – напоменуо је Кузмановић.

Потписаним споразумом задовољни су и у Заједничком већу општина где су препознали важност овог пројекта као и потребу да се проговори и о страдањима на подручју Срема који се данас налази у Републици Хрватској.

– Овај споразум је инициран жељом Архива Војводине да му будемо партнер у раду на овом поменутом сегменту деловања. Ми ћемо сарадњу са Архивом Војводине проширити и на друге аспекте, односно на све оно што буде од интереса за српску заједницу у Републици Хрватској и на све оно што ми будемо могли да помогнемо нашим пријатељима у Архиву Војводине. Циљ нам је и да заједнички аплицирамо на одређене пројекте за које закључимо да су нам од одређеног интереса, а данас потписани споразум између наше две институције сигурно ће бити путоказ у том смеру. Партнер у овом послу биће нам и Српски културни центар чији смо оснивач, а који има капацитете које ћемо још више развијати како бисмо били што квалитетнији партнер, како Архиву Војводине, тако и другим институцијама – истакао је председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Српски културни центар из Вуковара већ ради на једном сличном пројекту који ће бити завршен и представљен јавности наредних месеци, а везан је за споменичку баштину из Другог светског рата на подручју бивше вуковарске општине, односно на простору од Илока до Клисе.

 

 

Срђан Секулић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed