Блиц, 31.8.2017, Обележена 76. годишњица од ослобођења Лознице

Обележена 76. годишњица од ослобођења Лознице Фото: С. Пајић / РАС Србија

Обележена 76. годишњица од ослобођења Лознице Фото: С. Пајић / РАС Србија

Представници градског руководства Лознице, Удружења ратних добровољаца од 1912. до 1918. године, њихових потомака и поштовалаца, Градског одбора СРС и функционери СРС Вјерица Радета, Зоран Красић и Срето Перић, присуствовали су церемонији обележавања 31. августа, дана када су пре 76 година српски устаници под командом потпуковника Веселина Мисите ослободили Лозницу од немачког окупатора.

После опела на градском гробљу, венци су положени крај спомен-плуче на месту Миситине погибије у центру града и испред његове бисте у Улици Миодрага Борисављевића.

– Да је данас патриотских власти, овај дан би се обележавао у целој Србији, а не само у Лозници. Овај датум заслужује пажњу целог народа јер је потпуковник Мисита са 1.200 устаника ослободио Лозницу од нациста и учинио да то буде први већи слободан град у Другом светском рату – поручила је Вјерица Радета.

Њен страначки колега Зоран Красић нагласио је да права истина о томе шта се десило у Лозници последњег дана августа 1941. године све више долази до јавности и да све више институција и асоцијација прихвата да обележи и даје значај овом дану.

– Он је значајан за грађане Лознице, српки народ, али и Европу јер су овде Немци први пут поражени у агресивном рату који су водили против свих европских народа. Све је више докумената и доказа о том величанственом догађају где су Срби показали да изнад свега воле слободу и да не трпе окупатора – рекао је Красић.

Лозница је била прво слободно веће насељено место у тада поробљеној Европи и град је био слободан 40 дана. Окупатори су поново ушли 10. октобра и у њему остали све до 23. септембра 1944. године. Тај датум се дуго обележавао као дан Лознице, а само су појединци годинама покушавали да укажу на значај устанка који је у лозничком крају ратне 1941. предводио Веселин Мисита, потпуковник Војске Краљевине Југославије.

С. Пајић

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed