Срна, 10.6.2015, Помен за 32 српске жртве на Чемерну

Помен за 32 српске жртве на Чемерну Фото: Срна

Помен за 32 српске жртве на Чемерну Фото: Срна

ИЛИЈАШ, 10. ЈУНА /СРНА/ – Чланови породица српских жртава данас су у опустошеном селу Чемерно, у општини Илијаш, обиљежили 23 године од свирепог злочина над 32 српска цивила и војника, које су 10. јуна 1992. године убили припадници такозване Армије БиХ.

Код Спомен-обиљежја страдалима запаљене су свијеће и положено је цвијеће, након чега је јереј Божидар Тановић, који је дочекао породице настрадалих у цркви „Светих апостола Петра и Павла“ у Илијашу, служио парастос за убијене.

Злочин који су 10. јуна 1992. године, у раним јутарњим часовима, починиле муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова, још је дубоко урезан у сјећање ријетких, случајно преживјелих, сељана.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је било највише стараца, жена и дјеце.

Село у којем је било око 20 српских кућа потпуно је уништено и до данас у њему нема ниједног српског повратника.

Породице настрадалих највише боли чињеница да за звјерска убиства њихових најмилијих још нико није одговарао.

Чланови Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, која је организовала данашње окупљање, наводе да Тужилаштво БиХ зна ко су налагодавци и извршиоци овог стравичног злочина.

„Тужилаштво ћути и чека да злочинци умру да би имали образложење да немају кога процесуирати“, каже предсједник Организације Мирко Вранић.

Жртве напада муслиманских снага на Чемерно су – Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славојка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија Дамјановић, Ранка Дамјановић, Јадранка Дамјановић, Стака Дамјановић, Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске воjске из Брезе, Високог и Какња убијени су и Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године поднијело је допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed