СРНА, 10.9.2020, Митрополит Хризостом: Возућа – симбол страдања српског народа

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

Манастир Свете Тројице, Возућица, Завидовићи (14. век) Фото: РТРС

ЗАВИДОВИЋИ, 10. СЕПTЕМБРА /СРНА/ – Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Возућа симбол страдања српског народа у отаџбинском рату и захвалио свима који чувају успомену на ове жртве.

„Код нас нема мртвих, сви су живи пред Богом, неки као праведници, неки као грешници осуђени, али сигурно Господ никога не оставља незаштићеног“, поручио је митрополит Хризостом након што је пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у мјесту Стог у општини Завидовићи служио парастос страдалим Србима.

Митрополит Хризостом поручио је да се данас одаје помен и свим прецима који су вијековима гинули за јединство, слободу и право на постојање српског народа, на све што му је свето, породицу и дом.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић указао је да су бројни становници са Возуће, долином ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, спас након прогона нашли у Добоју.

Он је похвалио Завичајно удружење „Завидовићана“ из Добоја што сваке године подсјећа на овај тужни догађај – прогон и страдања Срба, за који каже да обавезује садашње, али и будуће нараштаје како би се сачувао од заборава.

Раденко Станковић потражује седамдесетдвогодишњег оца Бранка, којем се на данашњи дан 1995. године губи траг на Ђурића Вису, рејон Лозна.

„Од такозване групе седам стардалих, шест тијела је пронађено, али мој отац није“, рекао је Станковић, који је подсјетио да је његов отац као партизан учествовао у Другом свјетском рату и био познат у свом крају.

Миладин Стојановић вратио се на подручје Возуће прије три године из Београда и каже да живи од инвалиднине са супругом.

Он каже да због малог броја повратника немају много подршке од федералних институција.

Пред Спомен-крстом вијенце су положили представници Народне скупштине Републике Српске, Завичајног удружење „Завидовићана“ из Добоја, Полицијске управе Добој, општина Добој, Србац, Петрово, Станари, Вукосавље, борачких организација из Петрова и Српца, Удружења Пети одред специјалне бригаде полиције из Добоја, „Ветерани“ из Петрова.

Вијенце су положили и представници Координације делегација удружења избјеглица из Београда, те припадници некадашње Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде и припадници Tрећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у ФБиХ данас је завршен марш „Стазом егзодуса 2020″ на којем је учествовало око 90 људи.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима „Ураган“, „Фарз“ и „Бадр ал Босна“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Tрећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАTО бомбардовања потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Tада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992.године.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed